Европейският съюз ще забрани нови продажби на автомобили с изкопаеми

...
Европейският съюз ще забрани нови продажби на автомобили с изкопаеми
Коментари Харесай

ЕС ще забранява продажби на автомобили с изкопаеми горива

Европейският съюз ще забрани нови продажби на коли с изкопаеми горива от 2035 година, откакто евродепутатите утвърдиха нов закон във вторник, до момента в който Брюксел също изготвя проекти за понижаване на въглеродните излъчвания от камиони и рейсове, написа " Войс оф Америка ".

Държавите-членки на Европейския съюз към този момент утвърдиха законодателството за леките коли и микробусите и в този момент публично ще го одобряват като закон , само че предстоят доста диспути по отношение на препоръчаните ограничения против по-големите товарни и пътнически транспортни средства.

Поддръжниците на законопроекта за колите - признат в Европейския парламент в Страсбург - настояват, че той дава на европейските производители на коли ясна времева рамка за пренасочване на производството към електрически транспортни средства и ще подтиква вложенията за противопоставяне на конкуренцията от Китай и Съединените щати.

Това от своя страна също ще поддържа амбициозния проект на Европейския съюз да стане " климатично неутрална " стопанска система до 2050 година с нулеви чисти излъчвания на парникови газове.

" Позволете ми да ви припомня, че сред предходната година и края на тази година Китай ще пусне 80 модела електрически коли на интернационалния пазар ", предизвести евродепутатите вицепрезидентът на Европейски Съюз Франс Тимерманс.

" Това са положителни коли. Това са коли, които ще бъдат все по-достъпни и ние би трябвало да се конкурираме с това. Не желаеме да отстъпим тази значима промишленост на външни хора. "

Но съперниците настояват, че нито промишлеността, нито водачите са подготвени за подобен трагичен завършек на транспортните средства с мотори с вътрешно горене - и че стотици хиляди работни места са застрашени.

" Нашето предложение е... да оставим пазара да реши коя технология е най-хубава за реализиране на нашите цели ", сподели евродепутатът Йенс Гизеке, член на дясноцентристката Европейска национална партия (ЕНП).

Гизеке разгласи, че причините на зелените и социалистите, че електрическите коли са по-евтини за ръководство, са невалидни заради рецесията с внезапно възходящите разноски за сила .

" В Германия 600 000 души работят в производството на ICE, тези работни места са изложени на риск ", съобщи той.

Групата на ЕНП предизвести за това, което съгласно нея ще бъде " резултатът от Хавана " - европейците ще не престават да карат ретро коли, работещи с гориво, откакто новите продажби бъдат неразрешени , тъй като не могат да намерят или да си разрешат електрически.

Противниците също по този начин споделят, че автомобилните акумулатори се създават в чужбина от европейските съперници като Съединените щати, само че Тимерманс твърди, че с помощта на подкрепяните от Европейски Съюз вложения европейското произвеждане ще се усили.

Зелените евродепутати подчертаха значимостта на възбраната за понижаване на излъчванията и замърсяването .

Карима Дели, ръководител на транспортната комисия, съобщи: " Днешният избор е исторически избор за екологичния преход... това е победа за нашата планета и нашето население ".

Отделно от гласуването в Народното събрание, изпълнителният орган на Европейски Съюз - Европейската комисия - разкри проектите си за понижаване на излъчванията от по-тежките транспортни средства.

Този текст може занапред да се трансформира по време на продължителни договаряния с Народното събрание и страните членки на Европейски Съюз.

Той предлага график за понижаване на излъчванията от камиони с тегло над пет тона и рейсове за дълги дистанции (над 7,5 тона), които имат сравними мотори, посредством стягане на стандартите за излъчвания от 2030 година

От януари 2030 година излъчванията на нови камиони би трябвало да бъдат понижени с най-малко 45% спрямо равнищата от 2019 година След това тези излъчвания би трябвало да бъдат понижени с 65% от януари 2035 година и с 90% от януари 2040 година — още веднъж по отношение на равнищата от 2019 година

Градските рейсове би трябвало да бъдат без излъчвания от 2030 година, само че Европейската комисия сподели, че производителите могат да изберат свои лични технологии, с цел да реализиран това, цитирайки електрически мотори, водородни мотори и водородни горивни кафези.

В момента колите съставляват към 15% от всички излъчвания на CO2 в Европейски Съюз. Камионите, градските рейсове и рейсовете на дълги дистанции съставляват още шест %.

Автомобилният колос Германия и консервативните евродепутати изразяват подозрение по отношение на новите правила , страхувайки се от тежестта на преоборудването на техните фабрики и преквалификацията на служащите, до момента в който световните съперници имат по-слаби цели.

Откакто законът стартира своето пътешестване през законодателния развой на Европейски Съюз, Съединените щати разкриха голям проект за субсидиране на зеления преход на личната си промишленост благодарение на държавното управление.

Това докара до опасения в Европа, че неговият американски противник ще източи вложения и работни места в производството на електрически транспортни средства и акумулатори.

Междувременно Китай - най-големият авто пазар в света - желае най-малко половината от всички нови коли да бъдат електрически, plug-in хибридни или задвижвани с водород до 2035 година
 Поставят зелени номера на електрическите коли
Поставят зелени номера на електрическите коли

От началото на годината у нас са регистрирани към 1300 електромобила
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР