Европейският съюз разкритикува американския щат Алабама за екзекуцията на осъден

...
Европейският съюз разкритикува американския щат Алабама за екзекуцията на осъден
Коментари Харесай

Екзекуцията на Кенет Смит е била ужасяваща според свидетели, ЕС осъди Алабама за азотния газ

Европейският съюз разкритикува американския щат Алабама за изтезанието на наказан палач благодарение на азотен газ , способ, който водещи специалисти нарекоха " изключително грубо и извънредно наказване ", написа Politico . Междувременно очевидци на изтезанието на Кенет Смит разказват ужасяваща картина на последните минути на наказания на гибел. 

" Европейски Съюз изрично се опълчва на смъртното наказване когато и да е и при всевъзможни условия ", се споделя в изказване на външната политика на Европейски Съюз. " Това е нарушение на правото на живот и дефинитивно отказване на човешкото достолепие ". 

Южният американски щат екзекутира Кенет Юджийн Смит в четвъртък вечерта посредством използване на чист азотен газ през лицева маска в екзекуция, която продължи 22 минути и по време на която Смит " наподобява трепереше и се гърчеше ", съгласно цитираните отчети. 

Свидетели на изтезанието на Кенет Смит, първият наказан на гибел пандизчия, екзекутиран посредством азотна хипоксия, описаха ужасяваща сцена

Въпреки че чиновници споделиха, че очаквали мъжът да припадне след секунди и да почине след минути, изтезанието въобще не протекла по този метод. Между другото, азотната хипоксия се отхвърля даже от ветеринарите като способ за евтаназия и в никакъв случай до момента не е била употребена при хора. 

Смит, който беше наказан на гибел за поръчково ликвидиране през 1988 година, оцеля след първичния опит на щата Алабама да го екзекутира посредством смъртоносна инжекция през 2022 година Върховният съд на Съединени американски щати в четвъртък отхвърли жалбата му в последната минута за прекъсване на изтезанието, като това се случи по график. Часът на гибелта на Смит е 8:25 вечерта локално време, потвърдиха чиновници пред американските медии. 

На конференция след изтезанието комисарят от отдела за санкции в Алабама Джон Хам сподели, че азотът е работил към 15 минути. Свидетели на изтезанието описаха, че Смит е направил дълго изказване, преди да почине, като е споделил: " Тази вечер Алабама направи крачка обратно за човечеството " и добавил: " Тръгвам си с обич, мир и светлина, благодаря ви за поддръжката, обичам ви всички ". 

Смит изглеждал в схващане за " няколко минути " след използването на азота и две минути по-късно той " треперел и се гърчел на носилка ", съгласно очевидец. Последваха няколко минути надълбоко дишане, преди дишането му да стартира да се забавя, " до момента в който към този момент не беше видимо за очевидците ". 

На въпрос на конференцията за треперенето на Смит по време на изтезанието, Хам сподели, че Смит наподобява е задържал дъха си " колкото можеше ". " Имаше несъзнателно придвижване и малко дишане в мъка, което можеше да се чака и беше обвързвано със страничните резултати, които видяхме и изследвахме с азотна хипоксия “, добави Хам. " Така че нищо не е било извънредно “, добави той. 

Друг очевидец, духовният консултант на Смит, който преди този момент е изразил угриженост, че методът може да бъде нечовечен, не е склонен. " Това беше най-ужасното нещо, което съм виждал ", сподели той. Смит, който носеше азотна маска, се гърчеше, когато газът беше пуснат, " завърташе се на количката " неведнъж и изоска в мъка, сподели преподобният Джеф Худ. 

" Тази нощ беше отприщено необикновено зло ", добави Худ. " Това, което видяхме, бяха последните минути на някой, който се бори за живота си. Видях и чиновници на пандиза в стаята, които бяха очевидно сюрпризирани какъв брой неприятно е минало ", описа различен очевидец. Един от синовете на жертвата, Елизабет Сенет, сподели, че гибелта на Смит служи като правдивост за майка му. 

" Днес тук не се случи нищо, което да върне мама. Нищо ", сподели Майк Сенет на конференцията. " Радваме се, че този ден завърши. Простих и на тримата забъркани в този случай преди години. Кенет Смит взе някои неприятни решения преди 35 години и дългът му беше изплатен довечера ", сподели той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР