Европейският съюз публикува днес първия набор правила за използване на

...
Европейският съюз публикува днес първия набор правила за използване на
Коментари Харесай

ЕС въвежда първи правила за използване на дронове

Европейският съюз разгласява през днешния ден първия набор правила за потребление на безпилотни летателни апарати. Документът от 70 страници е оповестен в формалния вестник на Европейски Съюз, а в обобщение - на уеб страницата на Европейската организация за авиационна сигурност (ЕАББ), заяви ТАСС.

Правилата ще влязат в действие на 1 юли и ще работят една година, до момента в който бъдат създадени по-подробни регулаторни документи, предаед Българска телеграфна агенция.

Операторите на дронове са задължени да се записват, в случай че ръководят уред, който при конфликт с човек може да нанесе удар с кинетична сила 80 джаула, както и устройства, чието потребление може да заплаши сигурността на персоналните данни и тайната на личността, публичната сигурност или околната среда, се показва в документа.

Трябва да се записват операторите на дронове с начално тегло над 250 грама, на апарати, които имат техническа опция да записват (или предават информация на отдалечено записващо устройство) изображение или тон, както и в случай че маршрутът на полета минава над зони на всеобщо скупчване на хора.

Право да пилотират такива дронове ще имат единствено лица на възраст над 16 години. Изисква се също да може да се прави точна идентификация на дроновете и при потребност да се откри притежателят им.

Първият набор правила за дроновете е прелиминарен документ, който не дефинира съответни процедури за вписване на операторите или съответни процедури за идентифициране на дроновете. На съображение този документ страните от Европейски Съюз и Европейската комисия ще продължат да създават практическите условия и процедури за потреблението на дронове във въздушното пространство на Европейски Съюз.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР