Европейският съюз проверява дали елементите на протекционизъм в американския Закон

...
Европейският съюз проверява дали елементите на протекционизъм в американския Закон
Коментари Харесай

Американските протекции смущават Брюксел 

Европейският съюз ревизира дали детайлите на протекционизъм в американския Закон за опазването на здравето, климата и налозите на стойност 437 милиарда $, признат наскоро от Белия дом, не е в прорез с разпоредбите на Световната комерсиална организация, оповестява еврокомисарят по търговията и заместител ръководител на Европейски Съюз Валдис Домбровскис. В изявление за организация " Блумбърг " в Прага Домбровскис показва, че той и сътрудниците му " са разтревожени от ред дискриминационни позиции във въпросния Акт за радуциране на инфлацията, който постановява условия за локална продукция и наличие ". Поради което те правят оценка до каква степен тези детайли дават отговор на държавните договорености и наредби на СТО.

Новите закони на президента Джо Байдън целят да усилят локалното произвеждане на електрически коли и да понижат зависимостта от Китай за съставените елементи на батериите и материалите. Той включва данъчни заеми за електрическите автомобили, направени в Северна Америка, само че Брюксел се притеснява, че протекциите излизат и отвън този бранш. Което, съгласно Домбровскис, изисква прецизна инспекция, " въз основа на която да се огледат всички варианти за най-адекватната ответна реакция ".

Южна Корея към този момент изрази мнение, че американските нормативи, които дават преимущество на създадените в Съединени американски щати електрически коли и акумулатори, са " изменничество " и че Сеул обмисля съществено да внесе недоволство в СТО. 

Проблемите, свързани с щатския Закон за редукция на инфлацията, хвърлят сянка върху договарянията, предшестващи идващия Съвет за търговия и технологии - конгрес, на който Сторият и Новият континент би трябвало да обсъдят търговски и софтуерни въпроси, в това число полупроводниците и митата. Официални европейски и американски представители възнамеряват да се срещнат преди края на годината и да разгласят резултатите на трето заседание.  

Спорните моменти, изключително в комерсиалната сфера, обаче прави мъчно постижимо единодушието по цялостен ред цели, върху които двете страни желаят да наблегнат на идващото присъствено съвещание на министрите. Такова няма да има, в случай че не се реализира съглашение по съответни индустриални позиции, твърди добре осведомен източник, който е уверен, че компромис ще има. 

Съвместният Съвет за търговия и технологии на Съединени американски щати и Европейски Съюз е основан на срещата на върха сред държавните глави на двете страни на 15 юни 2021-а в Брюксел. Целта му е да координира метода към основни въпроси в региона на световната търговия, стопанска система и технологии и да задълбочи трансатлантическите търговски и стопански връзки, учредени на общите демократически полезности, в това число за запазване на човешките права. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР