Европейският съюз предложи план от 4 милиарда евро (4,8 милиарда

...
Европейският съюз предложи план от 4 милиарда евро (4,8 милиарда
Коментари Харесай

ЕС засилва борбата с рака, забавена от коронавируса, с план за 4 млрд. евро

Европейският съюз предложи проект от 4 милиарда евро (4,8 милиарда долара), ориентиран към възстановяване на битката с рака , защото поради пандемията на ковид има наклонност да забавя диагнозите и достъпа до лекуване в 27-членния блок, оповестява АП.

Според данните на Европейски Съюз ракът е втората водеща причина за гибел в блока, чието население е 450 милиона поданици. В Европейски Съюз има към 1,3 милиона смъртни случая и 3,5 милиона нови случая годишно .

Около 40% от жителите на Европейски Съюз ще се сблъскат с рак в даден миг от живота си , като годишният стопански резултат се прави оценка на към 100 милиарда евро .
 Лечения, ваксини и технологии: нови оръжия против рака
Лечения, ваксини и технологии: нови оръжия против рака

Ракът е втората водеща причина за гибел в международен мащаб

" През 2020 година, до момента в който всички се борихме против пандемията COVID-19, доста от нас водеха тиха борба ", разяснява ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен " борбата против рака . "

" За страдание броят на случаите нараства ", сподели тя.

Пандемията освен е забавя определяне, само че и прекъсва лекуване , повлиява и на качеството на живот на онкоболния . За да се избегне повтаряне на сходни сюжети в бъдеще, изпълнителният орган на Европейски Съюз предложи да се усили телемедицината и отдалеченото наблюдаване в системите на опазването на здравето.

Планът, който ще бъде оценен от държавите-членки по-късно тази година, поддържа нараствания и по-равен достъп до скрининги, проучвания и нововъведения , защото до края на 2022 година би трябвало да бъде основан нов център за рак , който да координира научните и механически знания за заболяването на равнище Европейски Съюз .

Тъй като до 40% от случаите на рак се дължат на предотвратими аргументи , Европейски Съюз също по този начин предложи да се засилят политиките за надзор на алкохола и да се приложат ограничения, в това число обзор на данъчните ставки и правила за реклама, за да се сътвори " потомство без тютюн ".

Комисията съобщи, че желае да подсигурява, че по-малко от 5% от популацията ще употребява тютюн до 2040 година

Според Европейски Съюз Европа има най-високите равнища на консумация на алкохол в света , до момента в който тютюнопушенето и използването на тютюн са виновни за 15-20% от всички типове рак в блока .

" Силният Европейски здравен съюз е съюз, в който жителите са предпазени от рак и който може да се избегне ", съобщи еврокомисарят по опазването на здравето Стела Кириакидес.

Освен това Европейска комисия също по този начин желае да понижи замърсяването на въздуха и да се оправи с раковите болести, породени от инфекции, като задачата е да се имунизират до 2030 година най-малко 90% от девойките, живеещи в Европейски Съюз, против папиломавирусите, които предизвикват множеството случаи на рак на маточната шийка .
 Ракът на гърдата към този момент е най-срещаният рак, изпревари рака на белия дроб
Ракът на гърдата към този момент е най-срещаният рак, изпревари рака на белия дроб

Ракът на белия дроб беше най-често срещаният вид през последните две десетилетия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР