Европейският съюз предлага удължаване на срока на неговата собствена антипиратска

...
Европейският съюз предлага удължаване на срока на неговата собствена антипиратска
Коментари Харесай

ЕС може да подпомогне САЩ в случай на военна операция в Червено море

Европейският съюз предлага удължение на периода на неговата лична антипиратска интервенция в района на Африканския рог (Сомалийския полуостров), с цел да има опция да подкрепя новата, ръководена от Съединени американски щати военна задача за битка с нападенията над кораби в Червено море от страна на йеменските бунтовници хуси, съобщи ДПА.

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел е изготвил предложение за удължение на мандата на военноморската интервенция " Аталанта " край крайбрежията на Сомалия. Това предложение понастоящем се преглежда от 27-те страни членки на европейския блок, прецизира Българска телеграфна агенция.

Според информацията на ДПА на вчерашното съвещание на Комитета по политика и сигурност на Европейски Съюз само Испания е имала запаси по отношение на предлагането. Дипломати в Брюксел считат, че въздържането от испанска страна за момента идва от разликите по този въпрос в Мадрид, които скоро могат да бъдат изгладени, показва организацията.

Операция " Пазител на благоденствието ", чийто основател са Съединени американски щати, цели да ускори интернационалното военно наличие в Червено море след офанзивите с ракети и дронове по търговски кораби от страна на проиранската йеменска бунтовническа формация на хусите.

Те атакуват плавателни съдове, в които виждат израелска връзка, и обосновават дейностите си с поддръжка за радикалното палестинско придвижване " Хамас " във войната му с Израел в линията Газа.

Редица европейски страни към този момент предложиха двустранно съдействие по линия на оповестената от Съединени американски щати интервенция, само че страни като Испания и Германия чакат Европейски Съюз да дефинира периода на мандата за дейности, с цел да изпратят свои бойни кораби за наблюденията в Червено море.

Съпровождането на търговски кораби от страна на военни плавателни съдове, оборудвани със системи за противовъздушна защита против ракети и дронове, също е предмет на разискване. Според ДПА не се обмислят военни дейности против бунтовниците хуси.

Испанското министерство на защитата означи, че е значимо военноморската интервенция " Аталанта " на Европейски Съюз да продължи предвид на скорошните пиратски набези над кораби.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР