Европейският съюз получи уверения от Анкара, че Турция ще спазва

...
Европейският съюз получи уверения от Анкара, че Турция ще спазва
Коментари Харесай

Край на кризата с бежанците? Анкара обеща на Брюксел, че...

Европейският съюз получи уверения от Анкара, че Турция ще съблюдава съглашението за мигрантите, заяви висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел, представен от Дойче веле. Той направи изказването след диалог с турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, оповестява "Монитор ".

По-рано, откакто се появи информация, че Анкара към този момент няма да стопира бежанците да пресичат границата с Европейски Съюз, Брюксел прикани турските управляващи да съблюдават постигнатите договорености във връзка с мигрантите. Петер Стано - формален представител на Борел, съобщи, че Брюксел не разполага с публична информация, че Турция ще престане да извършва уговорките си да стопира миграцията към Европейски Съюз и че казусът се обяснява.

Вчера представителят на турското държавно управление Фахретин Алтън съобщи, че към този момент всички бежанци свободно могат да пресичат границата сред Турция и Европейски Съюз. По думите му, турските управляващи към този момент нямат различен вид, с изключение на да смекчат политиката си към незаконните имигранти, искащи да влязат в Европа.

В отговор на това България и Гърция усилиха контрола на границите си.

ЕС и Съединени американски щати обявиха в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, че Русия би трябвало неотложно да приключи военната си интервенция в Сирия, предадоха осведомителните организации.

По искане на Съединени американски щати, Англия, Германия, Франция и други страни беше свикано изключително съвещание на съвета поради бомбардировките в Сирия. 33-ма турски военни бяха убити при въздушен удар в провинция Идлиб.

"Призоваваме Руската федерация неотложно да приключи интервенциите на своите бойни самолети. Призоваваме и сирийските сили, и Русия, която ги поддържа, да се изтеглят зад линиите, открити през 2018 година за преустановяване на огъня. " - съобщи представителката на Съединени американски щати Кели Крафт.

По думите й, "форматът от Астана " за излаз от спора, основан приз 2017 година по самодейност на Русия, Турция и Иран, е "изцяло опустошен " и няма опция за връщане към него.

Страните от Европейски Съюз излязоха със взаимно изказване, което беше прочетено от непрекъснатия представител на Белгия в Организация на обединените нации Марк Пекстен, председателстващ Съвета за сигурност през февруари. В документа страните от общността приканват Москва и Дамаск "незабавно да прекратят огъна " и да обезпечат "безпрепятствен филантропичен достъп " до потърпевшите региони на Сирия.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш дефинира обстрела в северозападната част на Сирия като "един из най-тежките моменти " на 9-годишната война и прикани участниците в спора към помирение.

Представителите на Турция и Русия оцениха по друг метод събитията в Идлиб, съобщи "Ройтерс ".

Съюзниците от НАТО показаха безапелационната си взаимност с Турция по време на изключителното съвещание на Алианса, което се организира в Брюксел по искане на Анкара. То беше свикано по силата на член 4 от Вашингтонския контракт на НАТО във връзка със обстановката в Сирия.

В известие, оповестено на уеб страницата на НАТО се показва, че в срещата са взели участие представители на всички 29 съюзнически страни.
"Съюзниците показаха най-дълбоки съболезнования по отношение на гибелта на турските бойци покрай Идлиб.

Те осъдиха неизбирателните въздушни удари на сирийския режим и неговата поддръжничка Русия в Идлиб и ги приканиха да спрат настъплението си, да зачитат интернационалното право и да поддържат напъните на Организация на обединените нации за намиране на спокойно решение. " - се споделя в изказването.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР