Европейският съюз подписа споразумение за свободна търговия с Виетнам днес.

...
Европейският съюз подписа споразумение за свободна търговия с Виетнам днес.
Коментари Харесай

Падат 99% от митата между Виетнам и ЕС

Европейският съюз подписа съглашение за свободна търговия с Виетнам през днешния ден. Това е една от най-амбициозните покупко-продажби на евроблока с разрастваща се пазарна стопанска система, отбелязва ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Сделката от страна на Европейски Съюз бе подписана от румънския министър на предприятията, търговията и предприемачеството Щефан-Раду Опреа, чиято страна е ротационен ръководител на Европейски Съюз за първите шест месеца на годината и от виетнамския министър на търговията Чан Туан Ан.

Церемонията по сключване на договорката се състоя в Ханой, като на нея участваха и виетнамският министър председател Нгуен Суан Фук и еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом.

" Това е най-амбициозното съглашение за свободна търговия, което Европейски Съюз подписа с разрастваща се пазарна стопанска система ", акцентира Малмстрьом на конференция след подписването. Тя дефинира подписването на контракта като " крайъгълен камък ". Виетнам е измежду най-бързорастящите стопански системи в света - Брутният вътрешен продукт на страната се усили със 7,08% през 2018 година

Договорът би трябвало да бъде утвърден от Европейския парламент и от виетнамския парламент. В него е заложено елиминиране на 99% на митата сред Европейски Съюз и Виетнам, както и редукция на нетарифните спънки пред Европейски Съюз и отваряне на бранша на виетнамските услуги и пазари за публични поръчки и доставки за компании от Европейски Съюз.

Споразумението обаче бе посрещнато с рецензии от страна на деятели от виетнамското гражданско общество. В отворено писмо до ръководителя на Европейския съюз Доналд Туск и евродепутата Бернд Ланге виетнамски деятели приканиха Европейски Съюз да упорства за по-големи политически промени във Виетнам преди да пристъпи към сключване на договорката. 

Дисидентите в комунистическата страна с еднопартийно ръководство са неразрешени и преследвани. Според данни на основаната в Съединени американски щати правозащитна организация Проект 88 в страната има 254 политически пандизчии, макар че ръководещите го отхвърлят. 

По мотив на договорката Асошиейтед прес напомня, че стокооборотът сред Виетнам и Европейски Съюз е бил в размер на 56 милиарда $ единствено последната година, което прави страната вторият максимален търговски сътрудник на блока в Югоизточна Азия.

Преговорите за контракта, подписан през днешния ден, се водят от 2012 година, напомня още организацията. Тя напомня, че съгласно него Виетнам се ангажира да съблюдава стандартите за стабилно развиване, в това число и възстановяване на обстановката с човешките права, да пази правата на служащите и да се придържа към уговорките за справяне с климатичните промени, според наредбите на Парижкото съглашение за климата.

Това е втората договорка на Европейски Съюз за свободна търговия със страна от Югоизточна Азия след тази със Сингапур. Новото съглашение е възприемано като още една стъпка към постигането на всеобхватна комерсиална договорка с Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, сплотяваща 10 страни с общо население от 650 милиона души.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР