Европейският съюз подготвя обезщетения в размер на 100 млн. евро

...
Европейският съюз подготвя обезщетения в размер на 100 млн. евро
Коментари Харесай

ЕС готов да въведе общи ограничения за вноса на украинско зърно

Европейският съюз приготвя компенсации в размер на 100 млн. евро за фермерите в пет страни, граничещи с Украйна, и възнамерява да вкара ограничавания върху вноса на украинско зърно, оповестява Reuters и напомня:

„ Натискът върху Брюксел да създаде решение за целия Европейски съюз набъбна, откакто през предишния уикенд Полша и Унгария не разрешиха част от вноса от Украйна, а други източноевропейски страни също обявиха, че обмислят сходни дейности “.

Въпросните страни, сред които е и България, се трансфораха в директни направления за украинското зърно, което не може да бъде изнесено през черноморските пристанища на Украйна поради нахлуването на съветските войски през февруари 2022 година

Притокът на милиони тонове зърно в страните, граничещи с Украйна, принуди локалните аграрни стопани да се конкурират с евтиния украински импорт, който съгласно тях изкривява цените и търсенето, показва още осведомителната организация.

Затова и в сряда от Европейската комисия са оповестили, че ще подхващат незабавни " превантивни ограничения " във връзка с пшеницата, царевицата, слънчогледа и рапицата след взаимна тъжба от България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, изпратена в края на март.

Служител на Европейски Съюз разяснява пред Reuters, че това ще разреши зърното да влиза в петте страни, единствено в случай че е предопределено за експорт към други членове на Европейски Съюз или останалата част на света. Тази мярка ще бъде в действие до края на юни.

Отделно от това Европейската комисия, която управлява комерсиалната политика на 27-те страни членки на Европейски Съюз, възнамерява да изследва дали са нужни ограничения и за други чувствителни артикули.ю

Извънредните ограничения могат да влязат в действие в границите на няколко дни, само че разбора за спомагателните може да продължи и шест месеца.

Европейският комисар по търговията Валдис Домбровскис е разискал тези проекти във видеоконферентна среща с министрите на земеделието на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, както и с представители на Украйна.

Румънският министър на земеделието Петре Даеа разкрива, че Домбровскис е изискал от България, Унгария, Полша и Словакия да отдръпват самостоятелните си забрани за импорт и че Комисията може да утвърди обща възбрана за импорт на украинско зърно и маслодайни семена в петте наранени страни до 5 юни, показва още новинарската организация.

Румъния е единствената от петте наранени страни, която не е наложила възбрана.

" Днес се съгласихме, че ще продължим тези диалози. Следващата среща ще бъде при започване на идната седмица - понеделник, вторник ", декларира, на собствен ред, полският министър на земеделието Роберт Телус пред публичната телевизия TVP Info.

" Ние, като страни на първа линия, ще желаеме да убедим Европейския съюз, че би трябвало да защитим и други артикули ", споделя той.

Съгласно съглашението за свободна търговия сред Европейски Съюз и Украйна от 2016 година вносът на най-чувствителните селскостопански артикули от страната е обект на мита и квоти. След като Русия нахлу в Украйна обаче, Европейски Съюз се съгласи да смъкна всички мита до юни 2023 година, а след това Европейска комисия предложи мярката да бъде удължена с още една година.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР