Европейският съюз планира да даде дата за преговорите на Албания

...
Европейският съюз планира да даде дата за преговорите на Албания
Коментари Харесай

"Блумбърг": ЕС ще одобри преговорите със Скопие и Тирана на 15 октомври

Европейският съюз възнамерява да даде дата за договарянията на Албания и Северна Македония в Люксембург на 15 октомври. Това сочи документ с проектозаключения на министрите, до който организация " Блумбърг " е имала достъп на Съвета по общи въпроси след две седмици.

Съветът в Люксембург е на 15 октомври, а водачите на страните членки се събират на Европейски съвет на 17 октомври. Очаква се тяхното утвърждение да зависи от решението в Люксембург.

" В светлината на напредъка, реализиран в промените... (ЕС се съгласява) да отвори договарянията за присъединение, " гласи текстът.

Ако информацията в него се удостовери, тя би била изненада. Решението за Северна Македония и Албания бе отсрочено с три месеца това лято, а още тогава се очакваше Франция и Холандия да имат запаси, най-много поради Албания. Към листата на страни с вероятни запаси, само че поради Северна Македония, предходната седмица за малко се причисли и България. Днес ръководещите в София обаче дадоха сигнал, че е по-вероятно да опитат да решат противоречивите въпроси със Скопие в хода на договарянията, когато те стартират.

След това последователно европейски представители заговориха за опцията двете страни да бъдат разграничени - да стартират договаряния със Скопие, а след още промени - и с Тирана. Бундестагът в това време поддържа началото на договарянията и с двете, само че техническото им започване с Албания е " под изискване ", защото страната сега е в " сериозна политическа рецесия ". Албански медии изясняват, че изискванията са промяна на изборната система, образуване на Върховен съд и Конституционен съд, както и още няколко.

" Блумбърг " отбелязва, че страните от Европейски Съюз, наподобява, се надяват, че опцията за участие ще укрепят връзката със Запада.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР