Европейският съюз първо трябва да подпише споразумение за стратегическо партньорство

...
Европейският съюз първо трябва да подпише споразумение за стратегическо партньорство
Коментари Харесай

Орбан: ЕС първо да подпише споразумение за стратегическо партньорство с Украйна, членството - после

Европейският съюз първо би трябвало да подпише съглашение за стратегическо партньорство с Украйна, вместо да стартира договаряния за членство със страната. Това съобщи унгарският министър председател Виктор Орбан, представен от " Ройтерс ".

Той уточни път към вероятен компромис преди решаваща среща на върха на Европейски Съюз.

В средата на декември 27-те страни членки на Съюза би трябвало да решат дали да приемат препоръката на Европейската комисия Украйна да бъде поканена за иницииране на договаряния за участие незабавно щом извърши окончателните условия, даже в случай че битката ѝ с съветската инвазия продължава.

Подобно решение обаче изисква цялостно единогласие от 27-те членки на блока, като Будапеща се счита за главната евентуална спънка. Унгарският министър председател неведнъж е заявявал, че страната му няма да поддържа предлагането на Европейска комисия в настоящия му тип.

Днес Орбан повтори, че ще би трябвало да бъдат изяснени няколко въпроса, преди да могат да стартират договарянията за участие с Украйна, като означи, че страната прави невъзможно да се оцени какви последици би имало участието на Украйна върху Европейски Съюз.

" Ако не знаем (какви последици би имало), тогава не би трябвало да започваме договаряния. Така че ще заявя мнението, че Европейски Съюз би трябвало първо да подпише съглашение за стратегическо партньорство с Украйна ", акцентира той.

" Това съглашение може да продължи до 5-10 години, нека ги приближим, защото разликата е прекомерно огромна в този момент ", добави Орбан. " Нека дадем време да поработим дружно и когато забележим, че можем да го вършим, тогава да повдигнем въпроса за участието ".

Предложението на Орбан идва ден, откакто представители на Европейски Съюз оповестиха, че Унгария е покрай разблокирането на достъпа до милиарди еврофондове, които Брюксел беше замразил заради опасения, че Будапеща е навредила на демократичния надзор и баланс в страната.

Унгарският министър председател прикани за преустановяване на огъня в Украйна и съобщи, че ако Европейски Съюз желае да отпусне повече пари на Украйна, би трябвало да сътвори обособен финансов фонд извън бюджета на Съюза въз основа на междуправителствено съглашение.

" Всеки би трябвало да вложи парите, които желае, и ние би трябвало да изпратим парите на Украйна от този фонд ", посочи той, добавяйки, че отпущането на финансиране на Украйна за водене на войната от бюджета на Европейски Съюз е претрупало бюджета.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР