Европейският съюз отложи ключовото гласуване за ефективна забрана на автомобили

...
Европейският съюз отложи ключовото гласуване за ефективна забрана на автомобили
Коментари Харесай

Възражения от Германия спряха гласуването на забраната на дизелови и бензинови коли в ЕС

Европейският съюз отсрочи основното гласоподаване за ефикасна възбрана на коли с мотори с вътрешно горене, откакто Германия ненадейно изрази възражения в последния миг на фона на опасения за това по какъв начин зелените проекти на блока ще се отразят на автомобилната промишленост, оповестява Блумбърг, представена от БНР.

Представители на Европейски Съюз и Германия договарят по какъв начин да се реализира компромис по отношение на разрешаване на потреблението на така наречен " електрогорива " в нови коли след 2035 година, като има индикации от страна на Берлин, че към момента може да бъде реализирано съглашение, което да разреши последователното прекъсване на производството на коли с мотори с вътрешно гориво.

Електрогоривата (e-fuels), известни също като синтетични горива, са тип заместващо гориво. Те се създават благодарение на уловен въглероден диоксид или въглероден оксид, дружно с водород, получен от устойчиви източници на електрическа енергия като вятърна, слънчева и нуклеарна сила.[

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се срещне с немския канцлер Олаф Шолц в коридорите на съвещанието на немския кабинет в неделя, когато евентуално ще бъде разисквана тематиката.

" Противоречиво е, когато от една страна Европейска комисия приканва за високи цели за запазване на климата, само че въпреки това затруднява постигането на тези цели посредством свръхамбициозна регулация ", съобщи в петък немският министър на превоза Фолкер Висинг пред депутатите в долната камара на парламент в Берлин, добавяйки, че от изпълнителната власт на Европейски Съюз зависи да излезе с използвано решение.

Министрите от Европейски Съюз трябваше да гласоподават във вторник за това, което трябваше да съставлява рутинно утвърждение на договорката, която блокът подписа предходната година за ефикасна възбрана от 2035 година на нови транспортни средства, работещи с мотори с изкопаеми горива. Но Даниел Холмберг, представител на Швеция, който държи Ротационното председателство на Европейски Съюз удостовери в " Туитър " за закъснение на гласуването и сподели, че дипломатите ще се върнат към въпроса " навреме ".

Забавянето отразява опасенията, че Германия би се въздържала - ход, който може да провали зелените проекти на блока, показва Блумбърг, цитирайки лица хора, осведомени с въпроса.

Германия търси гаранции, че Европейската комисия ще показа разпореждания за това по какъв начин по този начин наречените електрогорива могат да се употребяват в коли с мотори с вътрешно горене след влизането в действие на забрата през 2035 година

Проблемите в последния миг са извънредно необикновени в законодателната активност на Европейски Съюз, като се има поради, че договорката сред 27-те страни членки и европарламента беше реализирана през октомври предходната година и идното гласоподаване по принцип съставлява условност. Европейска комисия се мъчи да предложи решение, което да успокои Германия, което значи, че компромис към момента е вероятен, даже в случай че окончателното утвърждение се забави.

Декарбонизирането на превоза се преглежда като основен дирек на задачите на блока за понижаване на излъчванията с 55% през това десетилетие по пътя към климатична индиферентност до 2050 година, само че има опасения по отношение на отрицателното влияние върху преобладаващата в блока автомобилна промишленост.

Притесненията към прехода към електрически транспортни средства станаха ясни предишния месец, когато Ford Motor Co. съобщи, че ще редуцира към 3800 работни места в цяла Европа, като служащите в Германия и Обединеното кралство ще бъдат най-тежко наранени.

Мнозина се съмняват, че електрогоривата са решението, защото те са доста по-скъпи от стандартните горива и сега са доста нищожни. Също по този начин се твърди, че такива горива би трябвало да се употребяват в авиацията, където е по-трудно да се понижи декарбонизацията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР