Европейският съюз обмисля да забрани използването на широкоразпространени в ежедневието

...
Европейският съюз обмисля да забрани използването на широкоразпространени в ежедневието
Коментари Харесай

ЕС подготвя забрана за "вечните химикали"

Европейският съюз обмисля да забрани потреблението на широкоразпространени в всекидневието субстанции, известни като PFAS или " безконечни химикали ", заяви Ройтерс.

Състоящата се от повече от 4700 химикала група на перфлуорираните и полифлуорираните алкилни субстанции (PFAS) включва необятно употребявани изкуствени химикали, които се натрупват с времето в човешкия организъм и в околната среда

Веществата се употребяват в десетки хиляди артикули, в това число самолети, коли, текстил, здравна екипировка и вятърни турбини заради тяхната дълготрайна резистентност на рискови температури. В същото време те могат да причинят здравни проблеми като увреждания на черния дроб, болести на щитовидната жлеза, затлъстяване, репродуктивни проблеми и рак.

Пет европейски страни - Германия, Нидерландия, Дания, Швеция и Норвегия, която е член на Европейското икономическо пространство, предизвикват предложение за възбраната на " безконечните химикали ".

В изказване, оповестено във вторник, те декларират, че " възбраната за би понижила количествата PFAS в околната среда в дълготраен проект. Освен това би направила продуктите и процесите по-безопасни за хората ".

Бизнесът ще получи сред 18 месеца и 12 години, с цел да вкарат различни субстанции, според от приложението и съществуването на други възможности, според проектопредложението.

" В доста случаи сега не съществуват такива други възможности, а в някои евентуално в никакъв случай няма да има ", се споделя още в изказването, в което бизнесът се предизвиква да стартира занапред да търси заместители.

Съгласно плана избран брой фармацевтични артикули, артикули за здравето на животните, химикали за растителна отбрана и дезинфектанти ще бъдат освободени или ще се възползват от по този начин наречените дерогации, защото към този момент попадат в съществуващите регулаторни режими, написа Ройтерс.

" Вечните химикали " са на всички места

PFAS се употребява в лекарството на " Байер " за рак на черния дроб и бъбреците Nexvar, да вземем за пример, и намирането на сурогат ще отнеме до 15 години, съгласно група огромни химически компании, която се опълчва на възбраната.

Други приложения включват охлаждащи сътрудници за огромни търговски хладилници. В аерокосмическата и отбранителната индустрия, както и в автомобилната индустрия те се употребяват, с цел да създадат частите устойчиви на огън, атмосферни въздействия и нападателни химикали.

В рамките на Европейската организация по химикали (ECHA), два научни комитета за оценка на риска (RAC) и за социално-икономически разбор (SEAC) в този момент ще преразгледат дали предлагането за възбрана на PFAS дава отговор на европейското законодателството за химикалите, известно като REACH, последвано от научна оценка и съвещания с промишлеността.

Според организацията двата комитета може да се нуждаят от повече от нормалните 12 месеца, с цел да приключат своята оценка. След това Европейската комисия и страните-членки на Европейски Съюз ще вземат решение по отношение на евентуалните ограничавания.

Как е по света

В други райони също се организират начинания за ограничение на PFAS, написа Ройтерс. Американският промишлен конгломерат 3M Co през декември си сложи краен период до 2025 година да спре да ги създава.

През ноември 3M и DuPont de Nemours Inc бяха измежду няколко компании, съдени от основния прокурор на Калифорния за възобновяване на разноските за разчистване.

 Яденето на сладководна риба, уловена в Съединени американски щати, е сравнимо с пиенето на нечиста вода Яденето на сладководна риба, уловена в Съединени американски щати, е сравнимо с пиенето на нечиста вода

Акционерите също приканиха за прекъсване на производството на химикалите. Инвеститорите, ръководещи активи за 8 трилиона $ по-рано тази година, писаха до 54 компании, призовавайки ги последователно да спрат потреблението им.

През август държавното управление на Съединените щати съобщи, че ще предложи определянето на избрани химикали като рискови субстанции в границите на програмата Superfund на Съединени американски щати.

DuPont съобщи, че лимитира потреблението на PFAS до " съществени промишлени приложения " и че към този момент работи с клиенти за търсене на други възможности.

Между 140 хиляди и 310 хиляди тона PFAS са били продадени на европейските пазари през 2020 година, а общите годишни разноски за здравето от излагане на PFAS в Европа се правят оценка на 52 милиарда -84 милиарда евро
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР