Европейският съюз никога, никога няма да приеме споразумение с две

...
Европейският съюз никога, никога няма да приеме споразумение с две
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: ЕС никога няма да приеме двудържавна кипърска...

Европейският съюз " в никакъв случай, в никакъв случай " няма да одобри съглашение с две страни за етнически разделения остров Кипър, съобщи в четвъртък ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Фон дер Лайен, която беше на посещаване в Южен Кипър, сподели, че Европейският съюз приказва с един глас за спора, който се проточва от десетилетия и е една от главните спънки пред упоритостите на Турция за присъединение към блока.

" Искам да повторя, че в никакъв случай, в никакъв случай няма да приемем решение за две страни. Ние сме твърди в това и сме доста обединени ", сподели фон дер Лайен на конференция.

" Нашите съседи имат един общ интерес от положителни връзки. Искам нашите съседи да имат в поради, че в случай че приказват с някоя от нашите държави-членки, като да вземем за пример Кипър, с какъвто и да е звук, те приказват с Европейския съюз “, сподели фон дер Лайен.

Докато турската страна се застъпва за решение на две страни по кипърския въпрос, гръцката страна и Европейски Съюз поддържат федерално решение.

Кипър е заседнал в десетилетия спор сред гръцките и турските кипърци, макар поредицата от дипломатически старания на Организация на обединените нации за реализиране на изцяло споразумяване.

От 1974 година Кипър е разграничен на гръцка и турска част, след военна интервенция на Турция.

Турската република Северен Кипър е учредена през 1983 година.

През последните години се следят опити за реализиране на кротичък развой, само че те са несполучливи.

Кипър влезе в Европейски Съюз през 2004 година, и по този начин разногласието се придвижи на европейско равнище.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР