Европейският съюз иска да подобри защитата на журналистите и медийните

...
Европейският съюз иска да подобри защитата на журналистите и медийните
Коментари Харесай

СВОБОДАТА НА МЕДИИТЕ: Европейският съюз постигна споразумение

Европейският съюз желае да усъвършенства отбраната на публицистите и медийните компании от политическото въздействие и надлежно реализира съглашение по по този начин наречения Европейски закон за свободата на медиите, съобщи Европейският нюзрум – платформа за съдействие сред 21 европейски новинарски организации. И до момента в който защитните ограничения, залегнали в този закон, бяха необятно приветствани, в него въпреки всичко има някои дефекти - тъй че в световната картина на европейските медии остават проблеми за изглаждане, съобщи " 24 часа ".

В Европейски Съюз беше подписано съглашение за новото законодателство по отношение на свободата на медиите, което цели да увеличи прозрачността по въпросите на собствеността на медийните компании и на институционалната реклама, да усъвършенства отбраната на публицистите и техните източници, както и да направи независимостта на публичните медии по-голяма.

Европейски Съюз е на мнение, че изключително в страни като Унгария и Полша, където страната упражнява директно въздействие върху медиите, това се е трансформирало в главен проблем в последните години. Съюзът желае да промени това състояние с новото законодателство.

" Постигнатото съглашение... е удостоверение за нашата анжагираност към насърчаването на медийната независимост и равнопоставената публичност. За първи път ще има гаранции за отбрана в европейски закон ", съобщи немската евродепутатка Сабине Ферхайен (Европейска национална партия).

Вера Йоурова, заместник-председателка на Европейската комисия, отговаряща за полезностите и прозрачността, съобщи, че Европейски Съюз " не регламентира работата на медиите, регламентира пространството за медиите ".

Издатели на немски вестници и списания обаче останаха на предходната си сериозна позиция. Германската Федерална асоциация на цифровите издатели и издателите на вестници (BDZV) и и Медийната асоциация на свободната преса (MVFP) обявиха, че " до момента в който пресата се бори с компликации от рода на стопанска система, правилник и конкуренция, Европейски Съюз стяга корсет, който не обгръща нито един от проблемите, а в противен случай - заплашва свободата на пресата ".

Шпионският програмен продукт бе в основата на дебата

Основната противоречива точка, която стана причина договарянията да се проточат до последната седмица на испанското председателство на Съвета на Европейски Съюз, бе включването на член, който щеше да узакони възбраната за шпиониране на публицисти или техните източници от съображения за " националната сигурност ". Този член бе отритнат от Европейския парламент.

По силата на съглашението страните членки на Европейски Съюз би трябвало в бъдеще да подсигуряват ефикасна отбрана за публицистите. И по-специално, шпионирането на публицисти би трябвало да бъде предотвратено. Тук обаче може да има изключения, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР