Европейският съюз и САЩ сключиха днес политически пакт за допълнителен

...
Европейският съюз и САЩ сключиха днес политически пакт за допълнителен
Коментари Харесай

ЕС ще замени една трета от руския газ с американски и прави фонд за Украйна

Европейският съюз и Съединени американски щати подписаха през днешния ден политически пакт за спомагателен импорт на американски полутечен природен газ (LNG), с цел да може Старият континент да понижи зависимостта си от съветския импорт. Той беше разгласен от ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и американския президент Джо Байдън в Брюксел. На тази база ще би трябвало да бъдат направени комерсиалните съглашения, след които да стартират доставките.

След траяли дълго диалози, в които с изключение на американският президент Джо Байдън, присъединяване взе и украинският Володимир Зеленски, европейските водачи дадоха обещание повече военна, филантропична и икономическа помощ на Украйна, само че не реализираха единодушие за налагане на нови наказания против Русия.
Върховният представител за външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел зяави, че в този момент най-важна е военната помощ за Украйна, " тъй като идващите две седмици ще решат коя страна ще завоюва войната ".
В заключенията от срещата, оповестени тази нощ, европейските водачи декларират, че към този момент признатите наказания " оказват голямо влияние върху Русия и Беларус " и показват подготвеност " да затворят малките врати за вероятното им заобикаляне ".
Реклама
Европейският съюз ще се ангажира финансово и със следвоенното възобновяване на Украйна, като ще сътвори специфичен фонд за това, в който ще се събират средства от целия свят. Европейски Съюз ще провежда донорска конференция за набиране на средства за доверителния фонд.
Американски газ, без близка европейска вероятност за Украйна
Съединени американски щати ще усили доставките си на полутечен газ за Европейски Съюз, като сега съветският газ съставлява към 40% от общото ползване в Европа. Това ще коства на Европа доста по-скъпо от съветския газ, само че в актуалната обстановка политическите причини надвиват: Брюксел вижда в Русия на Путин не сътрудник, а зложелател. " Пренасочването на доставките от Русия ще има своята цена, само че ни слага в стратегическа позиция за енергийна сигурност и реализиране на " нет зеро " стопански системи. Съединени американски щати и Европейски Съюз са в по-близки връзки от всеки път ", сподели по време на конференцията американският президент Джо Байдън. Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайвн добави, че енергийната, филантропична, военна и финансова помощ от Европейски Съюз за Украйна е историческа.

Европейски Съюз възнамерява да размени 1/3 от доставките на съветски газ с американски, а инфраструктурата за тях би могла да бъде потребление в следствие за транспорт на водород. Политическото съглашение сред Европейски Съюз и Съединени американски щати подсигурява и нови правила за трансатлантически потоци от данни.

Лидерите на Европейски Съюз не престават диалозите си през днешния ден в Брюксел и ще обсъдят още благоприятни условия за прекъсване на енергийните доходи на Москва, макар че няколко страни членки не престават да се опълчват на налагането на наказания против съветския нефт. Държавите ще обсъдят други вероятни принадлежности за справяне с високите цени на силата - краткотрайни тавани на цените на газа, облагане на непредвидени облаги или взаимни покупки на газ. Байдън отпътува за Полша, с цел да разиска бежанците и да посети американските войски там.
Реклама Първият стадий от срещата на водачите на Европейски Съюз още веднъж завърши без хоризонт за бързо присъединение на Украйна към съюза.
В същото време, макар впечатляващата проява на единение на блока в опълчването на дейностите на Русия в Украйна, разделянето по отношение на идващите стъпки остават съществени. Украинският президент Владимир Зеленски изнесе в четвъртък прочувствена - и мощно персонализирана - поръчка за присъединението на неговата раздрана от война страна към Европейски Съюз, само че молбите му бяха значително отхвърлени от водачите на Европейски Съюз, които предложиха състрадание, само че не и нови уверения. Позициите на скептично настроените страни членки към ново присъединение, остават непроменени. Европейски Съюз обаче се ангажира финансово и със следвоенното възобновяване на Украйна, като ще сътвори специфичен фонд за това, в който ще се събират средства от целия свят. Европейски Съюз ще провежда още конференция за набиране на средства за доверителния фонд.
Позицията на България
Българският министър председател Кирил Петков съобщи пред публицисти преди срещите, че " България има ясна, откровена и мощна позиция за войната в Украйна ", като добави, че " вършим всичко допустимо, с цел да подкрепим Украйна отвън военната помощ ". За разлика от други европейски сътрудници, България въпреки всичко няма да даде оръжие: " Даването на въоръжение ще е алегоричен акт, тъй като надали ще можем да дадем такова въоръжение, че да променим войната, само че тук е въпрос на позиция ", сподели Петков, добавяйки, че 80% от българите са срещу военните доставки и отричайки различия в обединението по тематиката.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Политика 1 Политика 2 Войната в Украйна 3 Войната в Украйна 1 Войната в Украйна 2 Икономика 3 Войната в Украйна Реклама Решенията на Г-7 и НАТО
По време на интензивна дипломация в Брюксел в четвъртък, се чу и апелът на президента Байдън, че Русия би трябвало да бъде отстранена от Г-20. Според него, в случай че другите страни членки не се съгласят с това, тогава на Украйна би трябвало да бъде позволено да взе участие. Пред водачите на 30-те съюзни страни от НАТО той прикани за спомагателна военна помощ, в това число танкове, бойни самолети и други оръжия.

Между поредните срещи на върха с НАТО, Г-7 и Европейския съюз, Съединени американски щати също оповестиха нови наказания, ориентирани против повече от 300 членове на съветския парламент и десетки отбранителни компании, като в същото време се стремят да лимитират способността на Русия да употребява злато запаси за поддържане на валутата си. Байдън също по този начин даде обещание страната да одобри до 100 хиляди бежанци от Украйна и да подари 1 милиарда $, с цел да помогне на европейските страни да се оправят с вълната от разселени украинци.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР