Европейският съюз и Обединеното кралство постигнаха споразумение в последната минута

...
Европейският съюз и Обединеното кралство постигнаха споразумение в последната минута
Коментари Харесай

Лондон и Брюксел избегнаха „войната за наденичките“

Европейският съюз и Обединеното кралство реализираха съглашение в последната минута за спомагателен гратисен интервал без митнически инспекции на охладени месни артикули, превозени до Северна Ирландия от останалата част на кралството, съобщи БНР.

Така наречената „ война за наденичките “ не избухна, откакто Лондон и Брюксел се договориха за тримесечното удължение на гратисния интервал. При подписването на съглашението за Брекзит беше контрактуван шестмесечен гратисен интервал от началото на годината. От „ Даунинг стрийт “ в един миг оповестиха, че ще продължат едностранно гратисния интервал за преноса на артикули през Ирландско море – ход, който разгневи Брюксел и от Европейския съюз заплашиха с комерсиална война.

„ Войната за наденичките “ е единствено един детайл от Протокола за Северна Ирландия, който утежни връзките през последните месеци и предизвика митинги в провинцията. Протоколът цели отбягване на твърда граница на остров Ирландия. Това планува оставане на Северна Ирландия в общия пазар за артикули на Европейския съюз и митнически инспекции на стоките, влизащи в Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство. Проблемът с наденичките идва от това, че са неразрешени доставки на охладени месни артикули от трети страни, каквато се явява Обединеното кралство, в общия европейски пазар, част от който пък на процедура е Северна Ирландия.

Британският министър за Брекзит лорд Фрост съобщи, че реализирана договореност е „ позитивна първа стъпка, само че е належащо трайно решение “. Европейският съюз пое ангажимент да улесни също прекосяването на медикаменти и кучета водачи през Ирландско море, а северноирландските водачи да не престават да пътуват до Ирландия със сегашните застрахователни документи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР