Европейският съюз е замразил руски активи на стойност 13,8 млрд.

...
Европейският съюз е замразил руски активи на стойност 13,8 млрд.
Коментари Харесай

В ЕС са замразени руски активи на стойност 13,8 млрд. долара

Европейският съюз е замразил съветски активи на стойност 13,8 милиарда $, откогато Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, съобщи комисарят по правораздаването на Европейски Съюз Дидие Рейндерс.

" За момента сме замразили - идващи от олигарси и други субекти - 13,8 милиарда евро (13,8 милиарда долара), тъй че сумата е много огромна ", съобщи Рейндерс пред кореспонденти в Прага.

" Но би трябвало да кажа, че доста огромна част от тях, повече от 12 милиарда... идват от пет държави-членки ", добави той преди неофициалната среща на министрите на правораздаването на Европейски Съюз, проведена от чешкото председателство на Европейски Съюз.

Той отхвърли да назове имената на петте страни, само че добави, че чака скоро и останалите страни от 27-членния блок да усилят напъните си.

Германският министър на финансите Кристиан Линднер дефинира цената на замразените единствено от Германия активи на 4,48 милиарда евро в средата на юни.

В края на юни интернационалната работна група по глобите заяви, че нейните членове, в това число няколко страни от Европейски Съюз, са блокирали активи на стойност 30 милиарда $, принадлежащи на съветски олигарси и длъжностни лица.

Работната група за съветския хайлайф, пълномощници и олигарси (REPO) съобщи, че нейните членове, измежду които са и Съединени американски щати, Канада, Англия, Япония и други съдружници, са обездвижили 300 милиарда $, благосъстоятелност на съветската централна банка.

Досега Европейски Съюз е приел шест пакета от наказания против Русия, в това число възбрана за импорт на множеството съветски нефт, утвърдена при започване на юни.

Общо 98 компании и 1158 физически лица, измежду които съветският президент Владимир Путин и външният министър Сергей Лавров, са със замразено имущество и със възбрана за влизане в Европейски Съюз./БГНЕС, Агенция Франс Прес

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР