Европейският съюз е все по-близо до приемането на своя забележителен

...
Европейският съюз е все по-близо до приемането на своя забележителен
Коментари Харесай

ЕС е близо до одобрението на плана за стимулиране на индустрията за чипове

Европейският съюз е все по-близо до приемането на своя незабравим проект за стимулиране на промишлеността за чипове.   Инициативата, наречена European Chips Act, има за цел да помогне на блока да се конкурира със Съединени американски щати и Азия във връзка с технологиите и да обезпечи надзор върху така наречен мозъци на електронните устройства, показва CNBC.   Европейският парламент и представителите на 27-те страни членки реализираха във вторник неофициално политическо съглашение за законодателство, предвиждащо 43 милиарда евро, което ще обхване обществени и частни средства и ще разреши държавна помощ за задействане на огромни вложения в индустриални уреди.   В изказване те споделиха, че новите правила имат за цел да удвоят международния пазарен дял на Европейски Съюз в полупроводниците от 10% на 20% до 2030 година   Европейският закон цели също по този начин да обезпечи веригите за доставки и да предотврати дефицита на полупроводници в бъдеще.   Европейски Съюз ще влага 6,2 милиарда евро за поощряване на индустриализацията на новаторски технологии, основаване на центрове за подготвеност за развиване на умения и обезпечаване на достъп до финансиране, се споделя още в изказване на Европейската комисия.   Държавите-членки също по този начин ще се координират, с цел да следят доставките и да предвиждат възможен дефицит, споделят още от Европейска комисия.   Защо това има значение?   Чиповете се употребяват във всичко - от смарт телефони до игрови конзоли, само че също по този начин и в артикули, в които не бихте ги очаквали, като коли и хладилници.   Полупроводниците и главно основаната в Източна Азия верига за доставки зад тях се трансфораха в щекотлива тематика за международните държавни управления, откакто световният дефицит докара до проблеми с доставките за огромните производители на коли и електроника.   Пандемията Covid-19 разкри несъразмерната взаимозависимост от производителите от Тайван и Китай за полупроводникови съставни елементи. 

TSMC, тайванският полупроводников колос, е най-големият производител на микрочипове. Неговото майсторство в производството е обект на злоба от доста развити западни народи, които подхващат ограничения за увеличение на вътрешното произвеждане на чипове, разяснява CNBC.   Европа се стреми да управлява по-голяма част от своята верига за доставки, с цел да понижи зависимостта си от задгранични играчи на пазара. Този ход е част от устрема на Европейски Съюз да реализира „ дигитален суверенитет “ – или по-голям надзор върху сериозните технологии.   В същото време блокът осъзна, че не може да реализира това увеличение на производството самичък.

Американският колос за произвеждане на чипове Intel е измежду фирмите, които усилват вложенията си в Европа, и е отделила над 33 милиарда евро за поощряване на производството на чипове в Европейски Съюз.
В Обединеното кралство фирмите за чипове заплашват да изоставен страната заради липса на сходна поддръжка от страна на държавното управление.
Европа е дом на исполин в региона на полупроводниците — нидерландската компания ASML, като продуктите и се употребяват за гравиране на микроскопични детайли в силициеви пластини. Компанията обаче не създава лични чипове.   Европейски Съюз се стреми към производството на повече полупроводници в Европа, тъй че да не са изправени пред риска от огромен дефицит или закани за националната сигурност.   Европейски Съюз също по този начин се пробва да настигне Съединени американски щати, които одобриха закон за полупроводниците, предусещащ дотации за 52 милиарда $, с цел да подтикват личното си произвеждане на чипове. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР