Европейският съюз е силен глобален играч, който в новия геополитически

...
Европейският съюз е силен глобален играч, който в новия геополитически
Коментари Харесай

Денков отново призова да се премахнат проверките по сухопътните граници за България и Румъния

„ Европейският съюз е мощен световен състезател, който в новия геополитически подтекст би трябвало да бъде още по-обединен, сигурен и конкурентоспособен. България поддържа съгласувани дейности на Европейски Съюз с интернационалните сътрудници за поддържане на обективен, учреден на правила и закони световен ред. Сигурността и защитата, както и разширението на Европейски Съюз, са от стратегическо значение. Трябва да продължим да приказваме с един глас и да пазиме европейските правила и стандарти, както и да бъдем по-конкурентноспособни “, съобщи министър председателят акад. Николай Денков по време на неофициална среща на водачите във Вилнюс по отношение на новия Стратегически дневен ред на Европейски Съюз.


Министър-председателят благодари на президента на Европейския съвет Шарл Мишел и неговия екип за напъните, като акцентира, че е направен обстоен проект на бъдещата стратегическа рамка, която обезпечава подобаваща основа за прогрес в работата на Европейски Съюз. „ Приветстваме опцията да обсъдим целите за по-силна и по-сигурна Европа. Предложеният проект за Стратегическия дневен ден за интервала 2024-2029 година отразява главните управителни правила и дава добра основа за разискване. “, акцентира акад. Денков, оповестяват от държавната пресслужба.

Премиерът бе безапелационен, че дейностите на Европейски Съюз в региона на сигурността и защитата би трябвало да са ориентирани към поощряване и подсилване на съдействието в поддръжка на Украйна и нейната отбранителна промишленост. „ Нашето единение и увереност да продължим да поддържаме Украйна са в действителност значими за одобряването на Европейски Съюз като снабдител на сигурност. Ангажиментът към дълготрайната сигурност на Украйна е инвестиция в европейската сигурност “, сподели още Денков.

Министър-председателят още веднъж прикани да бъдат отстранени инспекциите по сухопътните граници за България и Румъния, с цел да може страните членки да се възползват пълноценно от преимуществата на Шенгенското пространство. Акад. Денков уточни, че през идващите няколко години фокусът на европейските страни би трябвало да бъде върху подготовката за сполучливото използване на повсеместен метод към миграцията. В обръщението си министър председателят Денков открои и като цели на Европейски Съюз унищожаване на оставащите спънки пред свободното даване на услуги в границите на единния пазар, както и за понижаване на административната и регулаторна тежест, по-специално за по-малките участници на пазара.


По отношение на задачите за климатична индиферентност, министър-председателят акад. Денков акцентира ролята на нуклеарната сила за реализиране на задачите на Европейски Съюз.

В срещата във Вилнюс участваха още президентът на страната Гитанас Науседа, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, министър-председателят на Швеция Улф Кристершон, министър председателят на Нидерландия Марк Рюте и министър-председателят на Чехия Петър Фиала. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР