Европейският съюз е най-големият вносител на морска храна в света

...
Европейският съюз е най-големият вносител на морска храна в света
Коментари Харесай

Внасяме в пъти повече риба, отколкото консумираме

Европейският съюз е най-големият вносител на морска храна в света на фона на доста намаляващите рибните запаси на планетата. От друга страна в България се внасят няколко пъти по-големи количества риба, в сравнение с се употребяват, защото се преработват и се доставят за други страни-членки или се изнасят за трети страни. Това сподели Йордан Господинов, изпълнителен шеф на Националната асоциация на рибопроизводителите „ БГ ФИШ “ по време на бизнеса на кръгла маса, проведена от природозащитната организация WWF.

Цитиран от "Агрозона ", Господинов показва, че у нас са построени голям брой съвременни предприятия и желанието на вложителите е да бъде засилена битката със сивия бранш, който реализира незаконна конкуренция.

Данните за доста повишаване на вноса на риба се удостоверяват от статистиките на Националния статистически институт и Българската организация за сигурност на храните.

Всяка пратка на риба би трябвало да бъде съпроводена от ветеринарен документ, както и от документ за улов, за какъвто следи Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури, обръща внимание доктор Любомир Любомиров, основен специалист в Дирекция „ Граничен надзор “, на Българска организация за сигурност на храните.

Димитър Вълков, шеф на Дирекция „ Управление на рибарството и запазване на рибните ресурси” в БАБХ, добавя, че въз основата на документа се прави инспекция дали съответната страна има право да внася в Европейски Съюз или е в черния лист, дали рибата не е от неразрешен тип или от неразрешен регион за импорт, обръща се внимание и на кораба, който е направил улова. В момента Европейски Съюз създава единна осведомителна платформа за риболовните документи, която ще разреши доста по-добър надзор.

Контролът с изключение на по документи е и физически – на пратките, който у нас е много по-чест, по отношение на в други страни от Европейски Съюз, излиза наяве от думите на Кая Гарабедян, шеф Дирекция „ Тарифна политика “ в Агенция „ Митници “.

Все още българските институции не могат да реализират надзор върху търговията в интернет, е станало ясно на събитието. Д-р Деян Даскалов, основен специалист в Дирекция „ Контрол по храните “ в БАБХ съобщи, че такива пълномощия се чака организацията да получи с новия закон за надзор на храните. Тази тематика в последно време става все по-важна и за Европейската комисия, защото с изключение на риба в интернет към този момент се продават и мнобройни хранителни доставки с неразбираем генезис и към този момент има потърпевши консуматори, добави той.

Освен в онлайн търговията, би трябвало да се усъвършенства опцията за проследяемост на продуктите в профилираните магазини и щандове, в които се оферират неопаковани артикули, разясняват участниците във форума. И сега европейският правилник изисква всяка риба на щанда да бъде съпроводена от табела, на която ясно се показва типът, в това число и латинското название, регионът и методът на улов. Такава табела обаче липсва съвсем на всички места, а контролните органи към момента не глобяват обектите, стига те да разполагат с тази информация в съпътстващата документи.

Ситуацията обаче би трябвало да се промени, с цел да могат клиентите да вършат осведомен избор във връзка с устойчивостта на продуктите, които купуват, а също по този начин и с цел да се избегнат нелоялни практики от страна на търговците. Подобен проблем съществува и в заведенията за хранене, в чието меню е записано единствено комерсиално название на рибата. Например като „ бяла риба “ се продават няколко разнообразни типа с друга цена и друго положение на запасите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР