Европейският съюз е готов да изпрати мисия в Либия, за

...
Европейският съюз е готов да изпрати мисия в Либия, за
Коментари Харесай

ЕС е готов да изпрати мисия в Либия

Европейският съюз е подготвен да изпрати задача в Либия, с цел да следи за спазването на оръжейното ембарго и на примирието. За това се договориха министрите на външните работи на страните от Европейски Съюз. Те заседаваха в Брюксел, единствено ден след конференцията за Либия в Берлин, на която бяха реализирани значими съглашения за трайно преустановяване на въоръжения спор.

Дипломат номер едно на Европа Жозеп Борел назова конференцията за Либия в Берлин " огромен триумф на немската дипломация ". Според него обстановката с днешна дата е доста по-добра, в сравнение с преди седмица. За първи път се основават предпоставки за реализиране на трайно помирение.

Вчера в Берлин няколко страни, измежду които Русия, Турция, Египет и Обединените Арабски емирства, се съгласиха да не изпращат свои оръжия и бойци в поддръжка на едната или другата воюващи страна в спора в Либия и да работят за спокойно решение под егидата на Организация на обединените нации. Участниците се договориха оръжейното ембарго да бъде строго спазвано и следено.

Лидерите на двете воюващи страни - министър председателят Файез Сарадж и военачалник Халифа Хафтар, през вчерашния ден не се срещнаха лице в лице, само че се съгласиха техни пратеници да стартират договаряния при прециалния представител на Организация на обединените нации за Либия Гасан Саломе. Според немския министър Хайко Маас тези договаряния могат да стартират още тази седмица.
Хайко Маас - външен министър на Германия: Берлинската конференция сътвори положителни предпоставки за това, което желаят хората в Либия, а точно краткотрайното преустановяване на огъня да се трансформира в трайно помирение. Но за жалост към момента сме надалеч от тaзи действителност.

 © БГНЕС
Българският външен министър Екатерина Захариева съобщи, че Европейският съюз е подготвен да играе значима роля в района като следи за спазването на оръжейното ембарго и по-късно за спазването на примирието.
Екатерина Захариева - министър на външните работи: Най-важното, което Европейски Съюз може да направи е най-бързо да организираме задача, която да съблюдава спазването на оръжейното ембарго. Може да бъде обновяване на задачата София с модифициран мандат - това е доста значимо и това е най-бързото, което може да се направи. Но по този начин или другояче разбор по какъв начин бихме могли да организираме задача, която да съблюдава съблюдаване на оръжейното ембарго. Първо би трябвало да има помирение, с цел да може да приказваме за друга стъпка.
Брюксел ще води и договаряния с представители на Организация на обединените нации, Африканския съюз и Арабската лига, с цел да договорят по какъв начин ще се управлява преустановяване на огъня, в случай че такова бъде реализирано.

Вижте повече във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР