Европейският съвет по иновациите (ЕСИ) обяви победителите в ежегодните награди

...
Европейският съвет по иновациите (ЕСИ) обяви победителите в ежегодните награди
Коментари Харесай

Млада българка е сред наградените от Европейския съвет по иновациите

Европейският съвет по нововъведенията (ЕСИ) разгласи спечелилите в годишните награди за иновация, като отличи Екс-Марсилия-Прованс (Франция) и Харлем (Нидерландия) в категорията „ Столица на нововъведенията “, както и шест дами в категориите „ Жени иноватори “ и „ Жени изгряващи иноватори “, и трима иноватори в публичните поръчки.

Наградите бяха оповестени по време на двудневната учредителна среща на върха на Европейския съвет по нововъведенията. На срещата беше показан и отчетът за оценка на въздействието на Европейския съвет по нововъведенията за 2022 година, подчертаващ мащаба на поддръжката на ЕСИ за нововъведения в Европа от 2014 година до през днешния ден. 
-->
Европейска столица на нововъведенията

Мария Габриел, европейски комисар по нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта, разгласи спечелилите в осмото издание на и връчи огромната премия за Европейска столица на нововъведенията за 2022 година на Екс-Марсилия-Прованс във Франция. Победителят получава парична премия от 1 000 000 евро. Новото отличие за „ Изгряващ европейски новаторски град “ отиде при Харлем, Нидерландия, с премия от 500 000 евро.

„ Градовете финалисти на iCapital са катализатори на процъфтяващи иновационни екосистеми в цяла Европа. Впечатлена съм да видя, че градовете са площадката за нововъведения и тестват разнообразни подходи, услуги и артикули за по-добро, по-устойчиво и цифрово градско бъдеще “, сподели комисар Габриел. 

Наградите са самопризнание за дълготрайните старания на градовете да основат среда, която разрешава и приема нововъведенията. Подгласници за „ Европейска столица на нововъведенията 2022 “ са Еспоо (Финландия) и Валенсия (Испания). Майнц (Германия) и Авейро (Португалия) се подредиха на второ и трето място в категорията „ Изгряващ европейски град на нововъведенията “.

Награда на Европейски Съюз за дами иноватори и изгряващи иноватори

Комисар Габриел разгласи и спечелилите в състезанието „ “, всяка от които ще получи парична премия от 100 000 евро:

Росио Аройо (Испания), съосновател и основен изпълнителен шеф на, компания, предоставяща персонализирани медицински решения за диагностика на рак.

Д-р Кира Кланси (Ирландия), създател и основен изпълнителен шеф на, компания, разработваща софтуерни решения за справяне с двигателните проблеми, свързани с заболяването на Паркинсон.

Д-р Нина Гранучи (Франция), съосновател и президент на, компания, произвеждаща хранителни съставки от рециклирани хранителни боклуци.

В Европейската година на младежта 2022 ЕСИ връчи и три спомагателни награди от по 50 000 евро всяка на млади изгряващи иноватори на възраст под 35 години: 

Ива Гумнишка (България), създател и основен изпълнителен шеф на, обществено дружество, което дава на хора от наранени от спорове общности благоприятни условия за цифрова работа.

Нийв Донъли (Ирландия), съосновател и основен действен шеф на, компания, разработваща роботизирани решения, предопределени за стерилизация на болнични стаи.

Д-р Мехак Мумтаз (Португалия), съосновател и основен действен шеф на, компания, разработваща революционна платформа с изкуствен интелект за ускорение на откриването и създаването на персонализирани  медикаменти.

 „ Приветстваме шест дами бизнесмени, които стоят зад революционни нововъведения. Шест  сполучливи дами бизнесмени, които внесоха нововъведението на пазара. Шест надарени дами бизнесмени, които ще вдъхновят младите и спечелилите на утрешния ден. “, сподели комисар Габриел при връчването на премиите.

Награди на Европейски Съюз за публични поръчки за нововъведения

Победителите във второто издание на получиха по 75 000 евро всеки, а подгласниците - по 25 000 евро. 

Категория „ Стратегия за публични поръчки за нововъведения “:

1. (Консорциум, Испания) – Победител 

2. (YQ Purchasing BV, Белгия) – второ място

Категория „ Сблъскване с публични провокации “:

1. (Департамент за обществени права на държавното управление на Навара, Испания) - Победител

2. (Iniciativa Social integral per al benestar SLU, Испания) – второ място

Категория „ Лидерство в публичните поръчки “:

1. (Консорциум, Норвегия) – Победител

2. (Паневропейски консорциум) – второ място

И трите категории награди се поддържат от Европейския съвет по нововъведенията, който разгласява последния си отчет за оценка на въздействието по време на срещата. Докладът демонстрира, че от 2014 година Европейският съвет по нововъведенията е финансирал към 1600 започващи компании и МСП, както и над 500 научноизследователски и иновационни плана. ЕСИ е постигнал комбинирана оценка на портфейла от 40 милиарда евро, в това число оценки на 12 компании „ еднорози “ и 112 компании „ кентаври “ – 20% от които се управляват от дами. За цялостната версия на „ Доклада за оценка на въздействието на

Срещата на върха на Европейския съвет по нововъведенията 2022 още веднъж събра иноватори, откриватели, бизнесмени, вложители и участници от цялата европейска иновационна екосистема, с цел да обсъдят и оформят бъдещето на европейската политика за нововъведения и да улеснят образованието, работата в мрежа и обмена на хрумвания за висок напредък на европейските стартъпи. ЕСИ като организация има стабилен опит в привличането на финансиране и капиталови благоприятни условия за обещаващи компании в дълбокотехнологични браншове като опазване на здравето, цифрови и чисти технологии.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР