Eвропейският съд за правата на човека постанови днес, че Турция

...
Eвропейският съд за правата на човека постанови днес, че Турция
Коментари Харесай

Съдът в Страсбург осъди Турция заради нарушаване на свободата на словото

Eвропейският съд за правата на индивида постанови през днешния ден, че Турция е нарушила свободата на словото на виновна представителка на умерената прокюрдска Партия на демократичното общество /ПДО/, като я е осъдила за тирада, в която е загатнала ПКК /Кюрдската работническа партия/, без да ревизира точното наличие на речта, предадoха Агенция Франс Прес и Българска телеграфна агенция.

Съдиите от Европейски съд по правата на човека бяха сезирани от Хатидже Чобан, член на административния съвет на Партията на демократичното общество /ПДО/, която е била наказана на затвор поради агитация в интерес на терористична организация след тирада, произнесена през 2007 година по време на проява.

Чобан е показала, че служителите на реда, които са следели демонстрацията, са изопачили думите й и е декларирала, че е имало разминаване сред наличието на нейната тирада, оповестено във вестниците, и това, което е било предадено в техния протокол.

Чобан е уверявала, че речта й се е отнасяла до " нуждата от разрешаване на кюрдския проблем с демократични и мирни средства ", се споделя в известие на Европейски съд по правата на човека.

Съдиите от Европейски съд по правата на човека са изтъкнали, че турското правораздаване не е проучило съществено наличието на речта, която е главно доказателство по делото, и затова е нарушило свободата на словото на Чобан.

Кюрдската работническа партия /ПКК/, която води въоръжена битка против турската страна от 1984 година, се преглежда като терористична организация от Анкара, Европейски Съюз и Съединени американски щати.

През януари 2016 година Европейски съд по правата на човека осъди Турция за закриването в края на 2009 година на ПДО, която Анкара смяташе за близка до ПКК.

Закриването на партията по разпореждане на турския Конституционен съд е нарушило правото на сдружаване, обезпечено от Европейската спогодба за правата на индивида, постанови тогава Европейски съд по правата на човека. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР