Европейският съд се произнесе, че Полша е виновна за системно

...
Европейският съд се произнесе, че Полша е виновна за системно
Коментари Харесай

Осъдиха Полша заради мръсния въздух

Европейският съд се произнесе, че Полша е отговорна за редовно нарушение на нормите за замърсяване на въздуха поради несъразмерна приложимост на въглища в енергетиката на страната, оповестява Франс прес.

Европейска комисия недоволна от качеството на въздуха в България

Европейска комисия предложи Полша да няма право на глас в Европейски Съюз

Внимание: Мръсен въздух, какво поучава общината

„ Европейският съд намира, че Полша постоянно е нарушавала екологичните правила за непорочност на въздуха от 2007 до 2013 и не е показала стратегия от ограничения за закона на Европейски Съюз за качество на атмосферния въздух”, се споделя в произнасянето на съда.

Според съда избраните правила за контролиране на замърсителите на въздуха са били "постоянно превишавани ". Въздухът в страната съдържа прекалено много фини прахови частици PM10, които могат да навредят на здравето, в случай че бъдат вдишвани.

Полша освен е надвишила ежедневните стойности на замърсяване в 35 от общо 46 "зони за оценка на качество на въздуха ", само че девет от тези зони не са издържали инспекцията на годишния разрешен предел, добавя съдът.

#ECJ: Poland has infringed EU law on ambient air quality https://t.co/mgbSrzXMp1
— EU Court of Justice (@EUCourtPress) February 22, 2018
По данни на Световната банка, делът на въглищата в производството на електрическа енергия в Полша през 2015 е бил 82%, което е един от най-високите индикатори в Европейски Съюз. В момента въглищата остават най-използваният „ мръсен” тип въглеводородно гориво и не престават необятно да се употребява в страната, която разполага с огромни ресурси от тях.

"Оттук следва, че откритите превишения следва да се преглеждат като трайна наклонност ", разгласи съдът в решението си. Той също по този начин означи, че ограниченията, които Полша е възнамерявала, с цел да се ограничи замърсяването на въздуха, ще приведат качеството му в сходство с европейските стандарти едвам сред 2020 и 2024 година

През декември 2015 година Европейската комисия даде Полша на съд поради бавния й отговор в решаването на казуса с неприятното качество на въздуха, причина за което е всеобщото потребление на дърва за огрев в домовете.

Според инструкция на Европейски Съюз от 2008 година страните членки би трябвало да понижат замърсяването на въздуха, с цел да предпазят здравето на хората. По налични оценки над 400 000 европейци умират прибързано всяка година поради неприятно качество на въздуха, което провокира болести като астма, сърдечни болести и рак на белите дробове.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР