Европейският съд потвърди отказа на България да даде бежански статут

...
Европейският съд потвърди отказа на България да даде бежански статут
Коментари Харесай

България отказа бежански статут на сирийка, тя сезира съда в ЕС

Европейският съд удостовери отхвърли на България да даде бежански статут на сирийка от Палестина, откакто се оказа, че тя към този момент е разполагала с интернационална протекция от Организация на обединените нации.
Сирийката, която живеела в Ивицата Газа, отпътувала за Йордания, където поискала интернационален бежански статут и го получила. След като се сдобила с документа тя се появила в България и подала молба за втори статут, този път от Европейския съюз.
След като настояването й било отхвърлено от Агенция за бежанците, дамата внесла тъжба пред Софийския административен съд. Тъкмо той е отправил запитването към магистратите в Люксембург, по какъв начин да отсъди по жалбата.
Според висшия съд на Европейски Съюз когато палестинец е регистриран от Агенцията на Организацията на обединените народи за подкрепяне и работа с палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA), той не може да получи леговище в Европейски Съюз.
Агенцията е специфичен орган на ОНН, основан за протекция и помощ на палестинците в Ивицата Газа, Западния бряг, Йордания, Ливан и Сирия в качеството им на „ палестински бежанци “, който се финансира и с европейски средства.
При предоставена към този момент протекция от UNRWA, палестинците нямат право да желаят леговище в Европейски Съюз.
Съгласно процедурата за даване на леговище всеки неевропейски жител, влезнал на европейска територия може да изиска протекция в Европейски Съюз. Молбата би трябвало да се прегледа от съответния административен орган в страната членка, където е записана молбата. А отводите могат да се апелират на две правосъдни инстанции.
Ако последното решение е негативно, неуспелият претендент би трябвало да бъде репатриране в страната, откъдето е пристигнал. Цялата процедура би трябвало да завърши в границите на 18 месеца. България има едно от най-високите равнища на удоволетворяване на молбите за леговище в Европейски Съюз.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР