Европейският съд постанови, че Полша нарушава европейските стандарти за качеството

...
Европейският съд постанови, че Полша нарушава европейските стандарти за качеството
Коментари Харесай

Полша нарушава европейските стандарти за качеството на въздуха, постанови евросъдът

Европейският съд постанови, че Полша нарушава европейските стандарти за качеството на въздуха , осведоми Радио Полша.

Съдът се аргументира, че страната неведнъж е допускала превишване дневните и годишни правила на централизация на прахови частици в атмосферата.

Според отчет на Световната здравна организация 33 от 50-те европейски градове с най-голямо замърсяване на въздуха са в Полша.

Решението на съда обаче не значи безусловно налагане на наказания на Полша . Сега Варшава е задължена да осведоми Европейската комисия за стъпките, които ще одобри в битката със замърсяването на въздуха.

Ако Брюксел счете, че ограниченията на Варшава са задоволителни за справяне с казуса, няма да внесе искане в съда за налагане на наказания, които могат да са в размер на милиони евро.

Вчера министърът на околната среда Хенрик Ковалчик съобщи в Брюксел, че Полша ще потвърди, че е подхванала работи за усъвършенстване на качеството на въздуха в страната.

" Чист въздух е значим въпрос за нас ", посочи той.

Европейската комисия се обърна към съда по отношение на проблема през декември 2015 година, защото непрекъснатото замърсяване на въздуха в Полша съставлява огромен риск за публичното здраве.

Световната здравна организация е пресметнала, че към 50 000 поляци умират годишно от заболяване в резултат на нечистия въздух.

През април 2017 година Европейският съд постанови, че България нарушава разпоредбите за качеството на въздуха.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР