Европейският съд постанови, че липсата, неясното или неточното обявяване на

...
Европейският съд постанови, че липсата, неясното или неточното обявяване на
Коментари Харесай

КЗК ни заблуждава за бързите кредити

Европейският съд постанови, че неналичието, неразбираемото или неточното оповестяване на годишен % на разноските в контракта за потребителски заем го вършат незабележим

Ниският размер на глобите и оттова неналичието на възпиращ резултат от тях върху нарушителите е неприятно скроено пояснение на Комисията за отбрана на потребителите, която или не е способна, или не желае да се оправи с перманентните проблеми и в бранша на бързите заеми . Факт, който установяват още омбудсманът, адвокати и народни представители.

Основните нарушавания на закона са свързани с редица неравноправни клаузи , за които във връзка самостоятелни тъжби на жители съдът се е произнесъл, че са оскъдни, само че поради бездействието на КЗП тези ангажименти не престават да съществуват от години в общите условия към договорите, които потребителите подписват с небанкови финансови институции.

Само преди дни  Съдът на Европейския съюз (СЕС) постанови, че неточното оповестяване на годишен % на разноските (ГПР) в контракта за потребителски заем – без да са включени всички разноски, води до незначителност и длъжникът връща единствено главницата по заема, без лихви и разходи.

Задължителното пояснение на съда в Люксембург е, че в случай че таксите за предпочитано разглеждане на настояването за разпределяне на заем и за опция за разсрочване са част от структура за прикриване на действителните разноски по заема или са наложителни за приемането му, са част от ГПР.

От „ Ние, потребителите припомнят, бе според Закона за потребителския заем оптималният размер на ГПР не може да надвишава петкратния размер на законната рента по просрочени отговорности. А ГПР е доста значим индикатор, защото по него потребителят се ориентира какъв брой ще му коства заемът и по тази причина следва да е най-точният аршин за съпоставяне при избора.

Европейският съд също по този начин смята за незабележим и всеки контракт, при сключването на който въобще липсва ГПР или е посочен неразбираемо.

Какво КЗП не прави?

Наложените от контролния орган наказания в размер на над 700 милиона лв., които съставляват едвам 0,015% от общия размер на дадените на годишна база заеми, са за нелоялни търговски практики.

За неравноправните клаузи законодателят не е планувал санкция, само че има мярка която е с пряк възпиращ резултат – унищожаване на неравноправните клаузи. Постигането на този резултат става на две стъпки. Първата – изпращане на писмо до сдружението с искане за премахване на противозаконните ангажименти.

При отвод, следва втората – завеждане на групов иск в съда за прогласяването на клаузите за недействителни. През последните години КЗП, която е единственият надзорен орган в бранша, не е завела нито един групов иск на небанкова финансова институция. Нещо, което беше постоянна процедура при предишни управителни сформира.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР