Европейският съд подкрепи във вторник полското искане за ограничаване на

...
Европейският съд подкрепи във вторник полското искане за ограничаване на
Коментари Харесай

Европейският съд подкрепи искането на Полша да бъде ограничен достъпът на Русия до ключов газопровод

Европейският съд поддържа във вторник полското искане за ограничение на достъпа на Русия до основен газопровод, преминаващ през Германия, което съгласно Варшава отбрани енергийната сигурност, предава AFP.

Общият съд на Европейски Съюз, който принадлежи на Съда на Европейските общности, се произнесе против решение на Европейската комисия от 2016 година, което разрешава на съветската компания „ Газпром “ да употребява газопровода „ Опал “, с цел да транзитира по-големи количества природен газ в Германия, предава " Фокус ".

Опал е 480-километров водопровод, обвързван с газопровода „ Северен поток I “, който изпомпва съветски газ под Балтийско море към Германия.

Газопроводът „ Опал “, който е благосъстоятелност на „ Уингаз “ - немското дъщерно сдружение на „ Газпром “, минава редом на германско-полската граница чак до Чехия.

Варшава изпрати правно несъгласие против решението на Комисията с аргумента, че „ Газпром “ може да употребява „ Опал “, с цел да заобиколи Полша и Украйна и да транзитира газ на запад и по този метод да заплаши енергийната сигурност.

„ Съдът отбелязва, че решението за 2016 година е признато в нарушаване на правилото на енергийна взаимност “, се споделя в решението от вторник на Общия съд на Европейски Съюз в Люксембург. /focus-news.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР