Европейският съд по правата на човека се произнесе по жалбата

...
Европейският съд по правата на човека се произнесе по жалбата
Коментари Харесай

Съдът в Страсбург осъди Русия за неефективно разследване на убийството на Анна Политковская

Европейският съд по правата на индивида се произнесе по жалбата на близки на убитата съветска журналистка Анна Политковская и осъди Русия да им изплати 20 000 евро обезщетения за това, че " не е съумяла да реализира подобаващите ограничения при следствието, с цел да откри поръчителите на убийството " през 2006 година, съобщи Франс прес.

Жалбоподатели по делото са Раиса Мазепа, Елена Кудимова, Вера Политковска и Иля Политковски - майката, сестрата и децата на Анна Политковская .

Според съда съветската страна не е изпълнила отговорностите си, свързани с успеваемостта и продължителността на следствието, по силата на Европейската спогодба за правата на индивида от 1950 година, С 5 гласа " за " и 2 " срещу ", на съветския и словашкия арбитър, съдът постанови, че е имало нарушаване на член 2 от Конвенцията " За правото на живот ".

Съдът в Страсбург признава , че следствието е довело до забележими резултати, защото петима мъже са били директно упрекнати за убийството, само че добавя, че при ликвидиране от този жанр не може да се одобри, че следствието е било съответно , щом не са били положени старания да се откри поръчителят. Според съда, въпреки че съветските управляващи са обвинили и осъдили група хора, директно свързани с поръчковото ликвидиране, те не са подхванали нужните следствени дейности, с цел да разкрият поръчителя или поръчителите. Те са насочили следствието си към съветски предприемач, живеещ в Лондон, към този момент умрял, само че не са прецизирали средствата, употребявани, с цел да се върви по тази диря.-->

Съдът счита , че е трябвало да бъдат проучени и други хипотези, в това число изложените от жалбоподателите, които настояват, че сътрудници на Федералната работа за сигурност или администрацията на Чеченската република са забъркани, като припомня, че проверяващата журналистка е проучвала изказвания за нарушавания на човешките права в Чечения и неведнъж е подлагала на критика политиката на президента Владимир Путин.

Днешното решение не е дефинитивно и може да бъде обжалвано до три месеца.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР