Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ, Съда) определи привременни

...
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ, Съда) определи привременни
Коментари Харесай

Съдът в Страсбург: България трябва да осигури алтернативно настаняване на част от ромите от Войводиново

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ, Съда) дефинира привременни ограничения на българското държавно управление по силата на член 39 от Правилника на Съда във връзка с 16 лица, роми, някогашни поданици на с. Войводиново, множеството от които са деца и които бяха прогонени от домовете си на 6 януари 2019 година. Лицата от Войводиново са общо 55 и са жалбоподатели по делото Пакетова и други против България.

Определените на българското държавно управление ограничения от Съда са в три направления.

Те поучават страната да предприеме нужното за различно настаняване на жалбоподателите, като подсигурява, че тези от тях, които са деца, няма да бъдат излагани на условия, които са нечовешки/унизителни в нарушаване на член 3 от Европейската спогодба за правата на индивида (Конвенцията).

Трябва да се подхващат ограничения за разглеждане на техните молби за общински жилища, които те са подали в средата на февруари до кмета на общ. Марица, обл. Пловдив, само че на които не са получили отговор до момента, макар че с настояването им са сезирани също регионалният шеф на Пловдив и министърът на труда и обществената политика.

Съдът би трябвало да бъде осведомен, незабавно щом ограниченията бъдат изпълнени.

В случай че държавното управление не извърши тези ограничения, Съдът ще откри нарушаване на член 34 от Конвенцията.

По отношение на останалите 39 лица, жалбоподатели по делото, Съдът не указва привременни ограничения, само че дава приоритет на жалбата, което значи, че тя скоро ще бъде комуникирана на българското държавно управление.

Жалбоподателите по делото получават правна помощ от Българския хелзинкски комитет.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР