Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) е задължил страните-членки

...
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) е задължил страните-членки
Коментари Харесай

Европейският съд по правата на човека задължи България да изплати над 330 000 евро обезщетения

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) е задължил страните-членки на Съвета на Европа да изплатят над 76,4 милиона евро компенсации през 2020 година. Това се показва в оповестения през днешния ден годишен отчет на Комитета на министрите на Съвета на Европа (КMCE).

Комитетът означи, че " макар пандемията е реализиран прогрес през 2020 година, само че са нужни спомагателни старания ".

България, според данните на КМСЕ, е задължена да заплати на ищци 330 213 евро през 2020 година, което е смъкване от 421 823 евро през 2019 година.

На първо място е Румъния, която е била длъжна да възмезди ищци с над 37 милиона евро.

Според КМСЕ през 2020 година са завършени общо 983 каузи в сходство с ограниченията, подхванати от членовете на организацията. Към края на предходната година 5233 решения към момента не са изпълнени напълно от държавите-членки на Съвета на Европа.

" Като цяло отчетът демонстрира, че членовете на организацията одобряват съществено своите отговорности за осъществяване на решенията на Европейски съд по правата на човека, даже при сложни условия ", сподели Мария Пейчинович-Бурич, общоприет секретар на Съвета на Европа.

Според нея, " позитивно е, че неправителствените организации и националните институции за правата на индивида от ден на ден си взаимодействат със съда, което прави процеса по-ефективен и транспарантен ".

Според генералния секретар на организацията " в този момент не е моментът за лекомислие, тъй като доста значими правосъдни решения остават неизпълнени в продължение на доста години ". Тя акцентира, че използването на решенията на Европейски съд по правата на човека за страните е наложително условие.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР