Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) е постановил, че

...
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) е постановил, че
Коментари Харесай

Местан осъдил България заради пълната забрана за агитация на чужд език

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) е постановил, че българският Изборен кодекс нарушава правото на свободата на изложение като постанова цялостна възбрана за потребление на всекидневен език в предизборна акция под боязън от административни наказания. Съдът се е произнесъл по дело, заведено от някогашния ръководител на Движение за права и свободи Лютви Местан, който през 2013 година е санкциониран за това, че на избирателен протест в продължение на 7 минути приказвал на турски език.

За решението на Европейския съд заяви Българският хелзинкски комитет, който е оказвал правна помощ на
Местан както в производството на национално равнище, по този начин и пред интернационалния съд.

Жалбата против речта на Местан е подадена от представител на ГЕРБ, който участвал на избирателен протест в с. Ябланово, община Котел, 98% от популацията на което се самоопределят като етнически турци.

В резултат на жалбата Районната изборна комисия - Сливен съставила акт за административно нарушаване на Местан и на кмета на Ябланово, въз основа на който след това регионалният шеф им наложил санкция от 2000 лева Районният съд - Котел понижил размера на санкцията на 500 лв., а Административният съд - Сливен удостоверил това решение.

По това дело Европейски съд по правата на човека е изследвал регулаторните рамки на 37 страни, членки на Съвета на Европа и установил, че единствено в Украйна и България има безспорна възбрана за претендентите да приказват на език, друг от формалния, по време на обществени предизборни срещи. Съдът също по този начин е отбелязал, че тази наредба е била неведнъж подложена на критика от Консултативния комитет на Рамковата спогодба за отбрана на националните малцинства, от Венецианската комисия и Организацията за сигурност и съдействие в Европа, които считат, че тя лишава малцинствата от опцията да се предизвиква тяхното дейно присъединяване в изборите.

България е наказана да заплати 1200 евро обезщетение на Местан и 3200 евро разходи по делото. Освен това решението изисква и промяна на българското законодателство.

От 2016 година насам това е четвъртото решение на Европейски съд по правата на човека, обвързвано с несъответствия на българското изборно законодателство с интернационалното право по правата на индивида, напомня Хелзинкският комитет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР