Европейският прокурор Лаура Кьовеши очаква част от случаите, които Европейската

...
Европейският прокурор Лаура Кьовеши очаква част от случаите, които Европейската
Коментари Харесай

Лаура Кьовеши пред БНТ: Делегираните прокурори в България са независими, но са прекалено претоварени

Европейският прокурор Лаура Кьовеши чака част от случаите, които Европейската прокуратура проверява в България, да стигнат до съда и доста скоро да има присъди по тях. Кьовеши се срещна в Люксембург с министъра на правораздаването Надежда Йорданова. Двете разискаха следствията на Европейската прокуратура у нас и по какъв начин да се усъвършенства работата на европейските делегирани прокурори.

Лаура Кьовеши е удовлетворена от импортираните законодателни оферти на министър Йорданова, които целят да бъде обезпечена по-добра организация за делегираните прокурори, повече финансови средства и по-добро взаимоотношение с проверяващите органи.

“Ако тези промени минат в Народното събрание, дружно с България ние ще създадем стандарт, модел, който може да се употребява и от останалите страни-членки. Сътрудничеството с министъра на правораздаването в България е доста положително, а в случай че Народното събрание ви одобри това законодателство, Европейската прокуратура ще е по-ефективна в България”, съобщи Лаура Кьовеши - европейски основен прокурор.

България е измежду страните, в които Европйската прокуратура води най-вече следствия по тази причина съгласно министър Йорданова би трябвало да бъде допълнен броя на делегираните прокурири.

“Европейската прокуратура има към този момент 80 досъдебни производства за български случаи и европейските делегирани прокурори са доста натоварени и надлежно би трябвало да бъде допълнен техния брой. В сегашния миг ще би трябвало най-малко още един да бъде определен, за идващите стъпки ще забележим какво следва, само че ще упорствам да се забърза
процедурата”.

Според Кьовеши делегираните прокурори у нас би трябвало да имат екип, който ги поддържа.

“Делегираните прокурори в България са самостоятелни, само че са прекомерно претрупани. Знам, че има огромни упования от работата им, само че ние не можем за един или два месеца да реализираме резултати, изключително когато става дума за престъпни случаи. Ако делегираните прокурори бъдат оставени сами, те няма да реализират нищо. В този миг те нямат никаква поддръжка и като приказвам за поддръжка имам поради следователи, служители на реда, финансови следователи”, съобщи Лаура Кьовеши - европейски основен прокурор.

Европейският основен прокурор се надява доста скоро в страната ни да има и дефинитивни правосъдни решения.

“Фактът, че в България има огромен брой следствия на Европеската прокуратура демонстрира, че в България има воля за справяне с тези проблеми. Сигурна съм, че някои от случаите ще стигнат и до съда и се надявам доста скоро да има дефинитивни правосъдни решения”, съобщи Лаура Кьовеши - европейски основен прокурор.

Министър Йорданова напомни, че всеки български прокурор към този момент може да препраща каузи към европейската прокуратура. Правосъдното министерство готви и промени в Наказателния кодекс за документните измами, свързани с евросредства.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР