Европейският парламент ще обсъди днес, а утре ще гласува резолюция,

...
Европейският парламент ще обсъди днес, а утре ще гласува резолюция,
Коментари Харесай

ЕП очаква унгарското председателство на Съвета на ЕС да бъде отложено

Европейският парламент ще разиска през днешния ден, а на следващия ден ще гласоподава резолюция, отдадена на въпроса с върховенството на правото в Унгария. Докладчикът Гуендолин Делбос-Корфийлд (Зелени) заяви през днешния ден на конференция, че се чака документът да бъде подсилен от необятно болшинство.

По нейните думи пет от седемте парламентарни групи поддържат оценката, че Съветът на Европейски Съюз би трябвало да разиска опцията Унгария да не получи председателството на институцията от юли следващата година. Тя съобщи, че сходна опция до момента е била обсъждана сдържано и даже адвокати не са сигурни за вероятните стъпки. Според нея няколко страни от Европейски Съюз споделят мнението, че унгарското председателство би трябвало да се отсрочи.

Докладчикът разясни, че новата резолюция е обвързвана с оттегления маджарски законопроект, ориентиран против ЛГБТ+ общността, както и със законопроект, който би лимитирал правата на учителите. Настояваме европейските средства за Будапеща да останат замразени, добави Делбос-Корфийлд.

Изабел Визлер-Лима (ЕНП) разясни, че Екологичен потенциал няма да споделя на Съвета на Европейски Съюз по какъв начин да постъпи, само че ще призове за решение в отбраната на Европейски Съюз и главните полезности.

Тейс Рютен (Социалисти и демократи) разяснява, че Унгария към този момент не е народна власт и Съветът на Европейски Съюз би трябвало да осъзнае това. По неговите думи унгарският министър председател Виктор Орбан мисли, че може да употребява Европейски Съюз като банкомат. Той би трябвало да разбере, че това не е допустимо, настоя Рютен. По неговите думи пречките, които Унгария основава пред общите европейски решения, вредят на облика на Европейски Съюз и това би се влошило в допълнение, когато страната оглави председателството. Да не приказваме за връзките на Орбан освен с съветския президент Владимир Путин, само че и с президентите на Сърбия Александър Вучич и на Република Сръбска Милорад Додик, добави Рютен.

Софи инт Велд (Обнови Европа) съобщи, че може Екологичен потенциал да не води тристранни договаряния по европейското законодателство с унгарското председателство. Тя разясни, че тези договаряния не са наложителни по контракта за Европейски Съюз и е допустимо евродепутатите просто да гласоподават законопроектите на три четения. Европейската комисия не би трябвало да договаря с Будапеща, а да следи за осъществяването на поставените условия, добави тя. По въпросите на върховенството на закона не се договаря, добави Инт Велд във връзка размяната на писма сред Европейска комисия и Будапеща по въпроса с размразяването на еврофондовете за Унгария.

Съветът би трябвало да реши въпроса с председателството. Силно предлагаме Орбан да бъде уверен да отстъпи реда на Унгария в листата на председателствата. Договорът за Европейски Съюз не слага условие пред Екологичен потенциал да работи по избран метод с председателството на Съвета на Европейски Съюз, има доста благоприятни условия за съдействие, добави тя.

Малин Бьорк (Левите) съобщи, че допускането на унгарско председателство ще отслаби Европейски Съюз и е рисково. Тя предложи редът на Унгария да оглави Съвета на Европейски Съюз да се прескочи и страната да поеме тази роля, когато се върне към спазването на законността.

Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР