Европейският парламент прие с огромно мнозинство доклад на българския евродепутат

...
Европейският парламент прие с огромно мнозинство доклад на българския евродепутат
Коментари Харесай

Европейският парламент одобри нови мерки за борба срещу тероризма и организираната престъпност

Европейският парламент одобри с голямо болшинство отчет на българския евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев по отношение на достъпа до банкова информация и обмена на финансова информация в Европейския съюз за битка против тероризма и сериозната престъпност.

Директивата, която Емил Радев контракти в извънредно късия период от един месец дружно с румънското председателство, цели да улесни обмена на информация и съдействието сред звената за финансово разузнаване на другите държави-членки, нещо, за което българският представител е упорствал неведнъж по време на своя мандат.

Директивата планува способените управляващи като полицията или звената за лишаване на имущество да получат достъп до централизираните банкови регистри на държавите-членки, които следва да бъдат основани след влизането в действие на Петата инструкция за битка против изпирането на пари и финансирането на тероризма. Това ново пълномощие е за битка против сериозната престъпност, само че няма да даде достъп до самото наличие и транзакции по сметките.

Освен това новите правила, контрактувани от Емил Радев, задължават способените управляващи да дават информация на националното звено за финансово разузнаване, тъй че то да има цялостен набор от информация по отношение на случаи на финансиране на тероризъм, изпиране на пари или обвързваните предикатни закононарушения. Националните звена за финансово разузнаване също ще са задължени да сътрудничат с националните способени органи и да им дават финансова информация или разбор, само че този път за битка против сериозната престъпност като цяло.

Основно достижение на директивата е опцията звената за финансово разузнаване в Европейски Съюз да обменят информация между тях за задачите на битка против тероризма и проведената престъпност, обвързвана с тероризма. Това е първата такава правна основа в европейското законодателство, която ще направи съдействието в битката против тероризма по-ефективно.

Предложената от Европейската комисия през април 2018г. инструкция е в отговор на главно терзание на европейските жители, които слагат тероризма и проведената престъпност като значимо предизвикателство пред европейската сигурност. Тя е и плод на упоритите старания на Емил Радев и другите членове на парламентарната комисия по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи за по-сериозно и дейно съдействие и продан на информация сред другите служби на държавите-членки.

След приемането на директивата, Емил Радев благодари на своите сътрудници за мощната поддръжка. „ Новата инструкция планува практични и на практика ограничения за съдействие, което неизбежно ще усъвършенства и направи по-ефективна битката против изпирането на пари и сериозната, включително проведената, престъпност и ще способства към битката против тероризма. Крайният резултат ще бъде повече предотвратени терористични офанзиви, по-бързо разтрошаване на проведени незаконни групи и повече сигурност за европейските жители. “, разяснява той след гласуването.

Директивата за достъп до банкова информация и продан на финансова информация ще влезе в действие 20 дни след нейното издание в Официалния вестник на Европейски Съюз и държавите-членки ще имат две години да я пренесат напълно в националното законодателство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР