Европейският парламент прие днес призив за въвеждане в ЕС на

...
Европейският парламент прие днес призив за въвеждане в ЕС на
Коментари Харесай

ЕП предлага правото на откъсване от работа да стане закон

Европейският парламент одобри през днешния ден апел за въвеждане в Европейски Съюз на закон, който дава на служащите правото да изключват цифровите си служебни устройства, без да се сблъскват с негативни последствия. Екологичен потенциал приканва Европейската комисия да предложи законопроект, който да разрешава на хората, работещи с цифрови устройства, да ги изключват отвън работното време.

 Искат възбрана за работа от у дома, която навлиза в персоналното време Виж още

Очаква се да бъдат сложени минимални условия за работа от вкъщи и да се изяснят изискванията на труд, работното време и времето за отмора, се отбелязва в известие на Екологичен потенциал. Увеличеното потребление на цифрови устройства за служебни цели докара до културата " постоянно на линия ", което има негативно влияние върху равновесието сред професионалния и персоналния живот на чиновниците, декларират евродепутатите. Въпреки че работата от вкъщи изигра значима роля за запазването на работни места и предприятия по време на пандемията, съчетаването на дълго работно време и по-високи условия води също до повече случаи на тревога, меланхолия, безсилие и други проблеми, свързани с физическото и психологичното здраве.

Екологичен потенциал е на мнение, че правото на отделяне от работната среда е главно право, което разрешава на служащите да се въздържат от присъединяване в свързани с работата задания, като да вземем за пример телефонни позвънявания, електронни писма и друга цифрова връзка, отвън работното време. Това включва празници и други типове отпуск. Държавите в Европейски Съюз следва да подхващат всички нужни ограничения, с цел да разрешат на служащите да упражняват това право, в това число посредством групови съглашения сред обществените сътрудници. Те следва да създадат по този начин, че служащите да не бъдат подложени на дискриминация, рецензия, уволняване или други неподходящи дейности от страна на работодателите, се показва в резолюцията.

От началото на пандемията работата от вкъщи се усили с съвсем 30 на 100, регистрира Екологичен потенциал. Очаква се този висок % да се резервира или даже да се усили. Проучвания демонстрират, че за хората, които работят постоянно от вкъщи си, е над два пъти по-вероятно да надвишават максимума от 48 работни часа седмично, спрямо тези, които работят в постройката на работодателя. Почти 30 на 100 от чиновниците, работещи от вкъщи си, оповестяват, че работят в свободното си време всеки ден или няколко пъти в седмицата, спрямо по-малко от пет на 100 от чиновниците, работещи в офиси.

От Европейската конфедерация на профсъюзите са безапелационни, че директивата за правото на отделяне от работната среда не би трябвало да се отсрочва, Работата от у дома размива границата сред професионалното и персоналното време, безапелационни са от синдикалната организация.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР