Европейският парламент одобри във вторник промени в директивата за енергийните

...
Европейският парламент одобри във вторник промени в директивата за енергийните
Коментари Харесай

Евродиректива ще насърчи ремонти на енергийно неефективни сгради поне до 2050 г.

Европейският парламент утвърди във вторник промени в директивата за енергийните характерности на постройките, които ще обезпечат опция за модернизиране на сградния фонд най-малко до 2050 година, когато Европейски Съюз си е сложил задачата да реализира климатична индиферентност.

Промените, които би трябвало да бъдат официално утвърдени и от страните членки, с цел да станат законодателен факт, плануват след 2030 година всички нови здания да се строят с нулеви излъчвания. Обществените сгради би трябвало да дадат образец, като новият стандарт за тях ще стане наложителен от 2028 г.

Изключение ще се направи за религиозни и селскостопански здания, които са извадени от условията за възстановяване на енергийната успеваемост на фонда.

За жилищните здания е заложено понижаване на междинната употребена първична сила с минимум 16% до 2030 година и най-малко с 20-22% до 2035 г.

Като ползват минимални условия за енергийните характерности на постройките, записани в директивата, до 2030 година националните управляващи ще би трябвало да съумеят да санират 16% от нежилищните здания, които са с минимум енергийно ефикасни, като през идващите 10 г.увеличат обновяването, тъй че то да обхване 26% от най-нуждаещите се от саниране здания.

Където е механически допустимо, би трябвало да се насърчи слагането на слънчеви панели по покривите на публични и нежилищни здания до 2030 година, се споделя в гласувания от Европарламента текст.

Според Цветелина Пенкова, която работи от името на социалистите по новото законодателство, с цел да се реализиран тези цели " стратегиите ще са съсредоточени не просто в нормалното саниране, а ще предизвикват дълбоките поправки, които разрешават понижаване на сметките за сила с близо 50%.

" Директивата поставя завършек на несигурността дали ремонтите за възстановяване на енергийната успеваемост на жилищните здания ще продължат в бъдеще - да, те ще продължат до 2050 година ", съобщи евродепутатът.

Ремонтите ще стартират от най-уязвимите семейства, с помощта на заложените в законодателството нови механизми за по-лесен достъп до финансиране на преференциални условия, сподели Пенкова.

Променената инструкция задължава управляващите да одобряват ограничения за декарбонизиране на отоплителните системи и за последователното унищожаване на изкопаемите горива при отоплението и охлаждането до 2040 г.

Субсидирането на независими котли, употребяващи изкопаеми горива, ще бъде неразрешено от 2025 година, като финансови тласъци ще бъдат налични единствено за хибридни отоплителни системи, като тези, съчетаващи казан със слънчеви панели или с термопомпа.

България беше срещу измененията на всички стадии от работата по законодателство, защото разнообразни държавни управления го оцениха като прекомерно скъпо, само че евродепутатите го поддържаха. Изключение направиха единствено представителите на Вътрешна македонска революционна организация, които останаха правилни на провалилата се партийна заръка в групата на консерваторите измененията да бъдат съборени, и на Радан Кънев от " Демократична България ", който се въздържа.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР