Европейският парламент одобри днес закон за улесняване на обмена на

...
Европейският парламент одобри днес закон за улесняване на обмена на
Коментари Харесай

ЕП одобри правила за улесняване на обмена на данни

Европейският парламент утвърди през днешния ден закон за улеснение на обмена на данни в границите на Европейския съюз за стимулиране на нововъведенията в цифровите технологии, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

От коли до ваксини, достъпът до данни става решителен в световната стопанска система и Европейската комисия има опасения, че неналичието на доверие у жителите и бизнеса затруднява пълноценното потребление на капацитета на изкуствения разсъдък, означи Агенция Франс Прес.

Поради това през ноември 2020 година Еврокомисията предложи правилник, допускащ по-лесен продан на данни, които понастоящем не се употребяват задоволително от съображения за отбрана на персоналния живот, на дискретност и на правата на интелектуалната благосъстоятелност.

" Текстът дефинира изискванията за достъп и прекачване на данни, с цел да могат те да циркулират във вътрешния пазар и да основават стойност, като освен това се подсигурява рамка на доверие за тяхното потребление ", акцентира еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон.

След като беше обсъждан и договарян в продължение на повече от година от страните членки и от евродепутатите, текстът беше признат през днешния ден с 501 гласа " за ", при 12 " срещу " и 40 въздържали се.

За да влезе в действие, законът би трябвало да бъде публично утвърден от 27-те страни в Европейски Съюз.

Текстът открива нови правила, налагащи " неутралитет " на " медиаторите ", чиято задача се състои в това " да свържат тези, които имат данни, с тези, които желаят да ги употребяват ", посочи Бретон.

Посредниците ще имат пълномощия единствено да обобщават и уточняват данните, които ще им бъдат поверявани. Те не би трябвало да преследват други стопански ползи, обратно на това, което правят огромни платформи като Google, Facebook и Амазон. Докладчик по текста в Европарламента е немската евродепутатка Ангелика Ниблер от Европейската национална партия.

Обменът ще бъде подкрепят посредством основаването на " общи европейски пространства за данни " за опазването на здравето, околната среда, индустрията и държавната администрация.

Тези пространства биха могли да се употребяват и от участници в научни проучвания и от гражданското общество.

Европарламентът сложи ясни условия, с цел да разреши на администрациите да дават разполагаем най-много данни за шерване.

Този правилник е първия дирек на Европейската тактика за данни, дефинирана от Европейската комисия. Той би трябвало да бъде допълнен със Закон за данните (Data Act). Законът ще регламентира потреблението на данни, основани от свързани обекти.

Представено през февруари, това предложение към момента не е разисквано от страните членки и Европарламента.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР