Европейският парламент направи днес първа стъпка по прекратяване на преговорите

...
Европейският парламент направи днес първа стъпка по прекратяване на преговорите
Коментари Харесай

Европарламентът с първи стъпки за прекратяване на преговорите с Турция

Европейският парламент направи през днешния ден първа стъпка по преустановяване на договарянията за присъединение на Турция. Европейските народни представители приеха резолюция, в която упорстват договарянията да бъдат прекратени, в случай че страната приеме готвените промени в конституцията си.

Въпреки че до момента Европейски Съюз и Турция не са прекратили публично преговорния развой, той на процедура престана след преврата против Ердоган предишния юли и последвалите го мощни вътрешни разтърсвания.

Резолюцията на Екологичен потенциал бе предшествана от спор. Депутати показаха опасения за тъпчене на човешките права и идната конституционна промяна, която ще даде повече власт на президента Реджеп Тайип Ердоган. Автор на отчета, предхождащ резолюцията, е холандският евродепутат Кати Пири от Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

В изявление Пири уточни, че ЕС ще следи дали Турция ще пресече няколко червени линии, които съюзът изрично не може да одобри - връщане на смъртното наказване и приемането на конституционните промени за в допълнение овластяване на президента. " Последствията тогава могат да са единствено и само преустановяване на договарянията за присъединение. Това не значи, че ще спрем всяка форма на съдействие ", показва евродепутатът.

Спирането на договарянията в парично измерение се равнява на няколко стотици милиона евро годишно, които в този момент отиват в страната под формата на предприсъединителни фондове. Европарламентът показва подготвеност тези средства да продължат да бъдат разходвани там, само че в случай че преговорният развой спре, те да бъдат предоставени непосредствено за финансиране на гражданското общество. Пири изрази вяра, че договарянията няма да спрат, тъй като по този начин 60-годишните старания да доближаване на Турция към Европа ще завършат с фрапантен край.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР