Европейският парламент (EП) реши да съкрати със 70 млн. евро

...
Европейският парламент (EП) реши да съкрати със 70 млн. евро
Коментари Харесай

ЕП отряза 70 млн. евро, предвидени за Турция и пренасочи част към Сирия

Европейският парламент (EП) реши да редуцира със 70 млн. евро предприсъединителните средства, предопределени за Турция, защото изискванията за възстановяване на върховенството на закона в страната не бяха изпълнени. Решението беше признато с 544 гласа " за ", 28 гласа " срещу " и 74 " въздържали се ".
През ноември предходната година Екологичен потенциал и Европейският съвет взеха решение да слагат в запас 70 млн. евро от предприсъединителните средства за Турция (70 млн. евро бюджетни заеми за поети отговорности и 35 млн. евро бюджетни заеми за плащания), при изискване че " Турция реализира измерими и задоволителни усъвършенствания в региона на правовата страна, демокрацията, правата на индивида и свободата на печата, според годишния отчет на Европейска комисия ". В годишния си отчет за Турция обаче, оповестен на 17 април 2018 година, Европейска комисия означи, че " Турция доста се отдалечава от Европейския съюз, по-конкретно в областите на правовата страна и главните права и посредством намаляване на ефикасния надзор и баланс в политическата система ".
Поради тези аргументи поставените от бюджетния орган условия не са били изпълнени, акцентират евродепутати. Съответно те поддържат плана за коригиращ бюджет 5/2018, в който Европейска комисия предлага прехвърлянето на 70 млн. евро, предопределени за Турция, за подсилване на Европейския инструмент за съседство. Това ще се реализира посредством бюджетни заеми, които да обзет дейности, свързани с миграционния маршрут през Централно Средиземно море и да изпълнят част от уговорката на Европейски Съюз за Сирия, както и да усилят филантропичната помощ с 35 млн. евро .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР