Европейският парламент (ЕП) прие първия по рода си закон за

...
Европейският парламент (ЕП) прие първия по рода си закон за
Коментари Харесай

ЕП прие първи по рода си закон за свободата на медиите

Европейският парламент (ЕП) одобри първия по рода си закон за свободата на медиите, чиято цел е да пази публицистите, да се бори с политическата интервенция в публицистичните решения и да усили прозрачността на собствеността на медиите, съобщи Агенция Франс Прес.

Текстът беше утвърден в огромна степен с 464 гласа " за ", 92 " срещу " и 65 " въздържал се ".

" Не би трябвало да си затваряме очите пред обстоятелството, че свободата на печата е застрашена в целия свят, в това число и в Европа. Убийството на Дафне Каруана Галиция в Малта, офанзивите против свободата и плурализма на пресата в Унгария и доста други неща демонстрират това ясно ", съобщи немският евродепутат Сабине Ферхайен, докладчик по текста.

" Европейският закон за свободата на медиите е нашият отговор на тази опасност ", продължи евродепутатът, член на ЕНП (Европейска национална партия),по време на спор на пленарната сесия в Страсбург.

Проектът за правилник беше показан от Европейската комисия през септември 2022 година за отбрана на плурализма и независимостта на медиите в изискванията на влошаваща се обстановка в страни от Европейски Съюз като Унгария и Полша, само че също по този начин и на шпионски програмен продукт като Pegasus или Predator, употребен против публицисти.

" Не беше елементарно да се стигне до този миг. Законът имаше доста съперници, в случай че не и врагове ", съобщи заместник-председателят на Комисията Вера Йоурова, която дава отговор за полезностите и прозрачността, защото извънредно десните евродепутати упрекнаха Европейски Съюз, че е превишил пълномощията си, като е приел закон по тематиката.

Текстът се отнася по-специално до зачитането на поверителността на журналистическите източници и възбраната за внедряване на технологии за наблюдаване, като да вземем за пример шпионски програмен продукт, в устройствата, употребявани от публицистите. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР