Европейският орган за наблюдение на климата съобщи, че март е

...
Европейският орган за наблюдение на климата съобщи, че март е
Коментари Харесай

Март е бил десетият пореден месец на рекордни горещини

Европейският орган за наблюдаване на климата заяви, че март е бил най-горещият в историята и десети следващ месец на исторически горещини, като температурата на морската повърхнина също е достигнала " фрапантен " нов връх.

Това е последният червен байрак в годината, която към този момент е белязана от рискови климатични феномени и възходящи излъчвания на парникови газове, което подбужда нови апели за по-бързи дейности за ограничение на световното стопляне.

Всеки месец от юни 2023 година насам е надминавал личния си " най-горещ месец в историята " - и март 2024 година не е изключение.

Службата на Европейски Съюз по изменение на климата " Коперник " (C3S) съобщи, че март в международен мащаб е бил с 1,68 °C по-горещ от междинния март сред 1850-1900 година - референтният интервал за прединдустриалната епоха.

Мартенският връх е бил строшен единствено с 0,1 °C, само че по-тревожна е по-широката наклонност, съобщи Саманта Бърджис, заместник-директор на C3S, съобщи Агенция Франс Прес.

Огромни елементи от планетата са били подложени на температури над междинните през март - от елементи на Африка до Гренландия, Южна Америка и Антарктида.

Това беше освен десетият следващ месец, който счупи личния си топлинен връх, само че и приключи най-горещия 12-месечен интервал - с 1,58 °C над междинните стойности от прединдустриалната ера.

Това не значи, че е нарушена границата за стопляне от 1,5 °C, контрактувана от международните водачи в Париж през 2015 година - тя се мери в десетилетия, а не в обособени години.

Климатичният панел IPCC на Организация на обединените нации предизвести, че при започване на 2030 година светът евентуално ще се сблъска с 1,5°C.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР