Европейският комисар за миграцията Димитрис Аврамопулос заяви, че сега е

...
Европейският комисар за миграцията Димитрис Аврамопулос заяви, че сега е
Коментари Харесай

Еврокомисарят за миграцията: Сега Турция може да се доближи още повече до Европа

Европейският комисар за миграцията Димитрис Аврамопулос съобщи, че " в този момент е моментът " Турция да се приближи още повече до Европа, написа в. " Хюриет ", представен от Българска телеграфна агенция.

Турция е приела над три милиона бежанци. В интерес на Турция и Европейски Съюз е продължаването на съдействието по отношение на дейностите, свързани с миграцията, съобщи Аврамопулос в изявление за изданието.

Планира се през днешния ден европейският комисар за миграцията да дойде на публично посещаване в Анкара, където ще разиска редица значими въпроси с турски представители, оповестява " Хюриет ".

Аврамопулос уточни пред вестника, че самият той има вяра в пътя на Турция към участие в Европейски Съюз и добави, че Турция и Европейски Съюз постоянно са били и би трябвало да останат сътрудници.

Имаме дълга обща история. Общото бъдеще би трябвало да дефинира нашите връзки. Едно общо бъдеще, бъдеще, което да създадем дружно. Поради тази причина през днешния ден съм в Анкара, с цел да работим дружно за този общ път за Турция и Европейски Съюз. Трябва да работим дружно, с цел да построяваме мостове и да построяваме взаимно съгласие и най-важното - доверие, сподели еврокомисарят.

В отговор на въпрос на публицист от в. " Хюриет " дали съгласно Аврамопулос Европейски Съюз е откровен по отношение на Турция във връзка с процеса за присъединение, еврокомисарят отговори, че постоянно е вярвал в пътя на Турция към Европейски Съюз и " в този момент е моментът " Турция да се приближи още повече до Европа.

На въпрос по кое време съгласно еврокомисаря ще започват още веднъж договарянията на Турция за присъединение към Европейски Съюз, той уточни, че договарянията с Анкара не са спрени.

Турция постоянно е изтъквала, че държи на участието в Европейски Съюз. Като страна кандидатка за участие тя би трябвало да поддържа същите високи стандарти като всяка страна членка. Смятам, че в този момент е моментът Турция да извърши нужните промени, с цел да се приближи повече към Европейски Съюз. Всички страни членки на Европейски Съюз са минали по същия път преди да се причислят към блока. Разбирам, че някои от тези промени изискват спомагателни старания, само че в края на краищата всичко това ще донесе единствено позитивен резултат, сподели еврокомисарят.

В отговор на въпрос какво е равнището на икономическите и политическите връзки сред Анкара и Европейски Съюз Аврамопулос уточни, че Турция е основен стратегически сътрудник на Европейски Съюз в редица сфери, измежду които миграцията, битката против тероризма, битката против климатичните промени, търговията, стопанската система и други

" Отворена е вратата " за още по-силно партньорство. Това, което е належащо, е взаимно доверие, добави Аврамопулос.

На въпрос какво се е трансформирало след подписването на съглашението Турция - Европейски Съюз за намаляването на напора на мигранти през март 2016 година еврокомисарят сподели, че подписването на съглашението е било извънредно значимо събитие и след влизането му в действие напорът на незаконни мигранти към Европа е намалял фрапантно, изключително по море.

Това значи, че нашият общ метод работи и ще продължава да работи, само че би трябвало да оставаме бдителни, защото напоследък имаше нарастване на броя на мигрантите, стигнали до Европейски Съюз през сухопътните граници, съобщи еврокомисарят.

Той уточни още, че Европейски Съюз постоянно е признавал и продължава да признава големите старания, които Турция поставя за сирийските бежанци в страната.

Поради тази причина Европейски Съюз дава огромна финансова поддръжка за милионите бежанци на територията на Турция и мога да ви уверя, че ще продължим да действаме по този метод, съобщи Аврамопулос.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР