Европейският инвестиционен фонд продължава ударното сключване на споразумения с банки,

...
Европейският инвестиционен фонд продължава ударното сключване на споразумения с банки,
Коментари Харесай

ЕИФ и Райфайзенбанк България ще осигурят до 150 млн. евро за бизнеса

Европейският капиталов фонд продължава ударното подписване на съглашения с банки, опериращи в България.

Европейският капиталов фонд (ЕИФ) и " Райфайзенбанк България " ЕАД подписаха в понеделник (10 януари) в допълнение съглашение в поддръжка на българските компании и удължиха периода, в който те могат да аплайват за финансиране, обвързвано с Коронавирус - до 31 декември 2022 година Сделката ще подсигурява портфейл от 150 милиона eвро в ново финансиране и става допустимо в рамките на  Европейския гаранционен фонд . Той следва две по-ранни  споразумения,  подписани сред ЕИФ и " Райфайзенбанк " от началото на пандемията.

Споразумението за гаранция дава опция на " Райфайзенбанк България " да продължи да поддържа дребните и междинните предприятия (МСП) и дребните междинни предприятия в България. Досега се чака гаранциите, подкрепени от Европейския гаранционен фонд (ЕФГФ) с " Райфайзенбанк ", да отключат до 300 милиона евро за финансиране на МСП и компании със междинна капитализация, оповестиха от фонда. 

Съгласно споразуменията фирмите ще имат достъп до финансиране за капиталови заеми до 10 години, заеми за оборотен капитал до пет години и револвиращи заеми и овърдрафти.

" Райфайзенбанк България " и ЕИФ доста ускориха съдействието си през последните години. До момента съдействието докара до над 1.1 милиарда евро финансови съглашения, в това число над 560 милиона евро в поддръжка на българските МСП, изправени пред отрицателните стопански резултати от началото на пандемията от COVID-19 ", допълват от Европейския капиталов фонд.

В края на 2021 г. ЕИФ заяви, че е подписано съглашение с италианската група " УниКредит ", което ще разреши на банката да отпусне до 1 милиард евро финансиране на дребни и междинни предприятия в нашата страна, Словакия, Словения и Хърватия. Конкретно за България европейският фонд ще издаде гаранции в размер до 185 млн. лева, а от своя страна " УниКредит Булбанк " ще може да предлага заеми и други финансови артикули на дребния и междинен бизнес при по-изгодни условия, включително намалени лихвени проценти, по-дълги гратисни интервали, по-ниски условия за поръчителство или удължени падежи. Заемите ще бъдат налични за сдруженията, работещи в секторите на стопанската система, най-силно наранени от пандемията, обявиха от Европейският капиталов фонд, без дава показват съответни браншове. 

Седмица по-рано друга кредитна институция от топ 5 на българския пазар по мярка на активите - " Пощенска банка ", оповести, че е подписала две нови гаранционни съглашения с ЕИФ. Те са за основаване на портфейл от заеми в размер до 650 млн. евро. " Включването в програмата ще даде опция на банката да даде улеснен достъп до финансиране на бизнеса при преференциални условия, подкрепяйки ликвидните потребности и планове на дребни, междинни и междинни предприятия в актуалната предизвикателна икономическа среда. Програмата е отворена за присъединяване на компании от всички браншове, като могат да аплайват както дребни и междинни предприятия с до 250 чиновници и годишен оборот до 97,5 млн. лева, по този начин и междинни компании с личен състав до 500 души. Допуска се финансиране за капиталови и оборотни потребности, както и рефинансиране на съществуващи отговорности. Програмата е отворена за кандидатстване до края на 2022 година ", прецизираха от " Пощенска банка ". 

Споразумения в границите на предходната година бяха подписани също с ОББ и ББР.

Европейският гаранционен фонд (ЕГФ) е основан от Групата на Европейската капиталова банка като защитен щит за компании, потърпевши от Covid рецесията. Използвайки гаранции от близо 25 милиарда евро, ЕГФ разрешава на Европейска инвестиционна банка и ЕИФ бързо да дават заеми, гаранции, обезпечени с активи скъпи бумаги, личен капитал и други финансови принадлежности разполагаем най-вече на дребни и междинни предприятия, с цел да им разрешат да преминат през сложните времена и да излязат от рецесията. ЕГФ е част от пакета за възобновяване на Европейския съюз, който има за цел да обезпечи общо 540 милиарда евро за стимулиране на тези елементи от стопанската система на Европейски Съюз, които са били най-тежко наранени.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР