Европейският банков орган подкрепя възможните варианти за временен мораториум за

...
Европейският банков орган подкрепя възможните варианти за временен мораториум за
Коментари Харесай

БНБ решава до дни за кредитна ваканция

Европейският банков орган поддържа вероятните разновидности за краткотраен мораториум за заплащанията по заеми, оповестиха от институцията. Българска народна банка е член на Съвета на надзорниците на ЕБО и  взе участие в разискването на резултатите върху банковите системи в Европейския съюз от ограниченията за противопоставяне на Коронавирус 19, прецизираха от Централната банка

Резултатите от последните съвещания на ЕБО обрисуват рамка за деяние на банките в държавите-членки в следните три съществени области:

• класифицирането на банкови заеми в неизпълнение;

• преструктурирането на експозиции;

• използването на Международния стандарт за финансово отчитане 9 (МСФО9/IFRS9).

ЕБО поддържа самодейностите за целенасочени и краткотрайни мораториуми (публични или частни), одобрявани на национално и общоевропейско ниво, които стопират или отсрочват заплащания по банкови заеми.

Очаква се ЕБО скоро да дефинира критерии за сходно отнасяне на обществени и частни мораториуми за заплащанията по банкови заеми.

На основата на тези критерии Българска народна банка също ще вземе решение и в околните дни ще разгласи по какъв начин ще се действа и в България, показват от Централната банка и прецизират, че това решение ще бъде в продължение на към този момент обявените от Българска народна банка ограничения за 9.3 милиарда лева по отношение на пандемията от Коронавирус 19.

Това решение ще разреши на комерсиалните банки в България да доразвият дейностите си за ограничение на неподходящите резултати от пандемията от Коронавирус 19 върху техните клиенти.

Въпреки това ЕБО упорства за значимостта на съответното премерване на риска и чака институциите да дадат приоритет на самостоятелните оценки на опцията на длъжниците да заплащат, когато е допустимо.

Защитата на потребителите остава приоритет и финансовите институции би трябвало да обезпечат цялостно откриване и да работят в полза на клиентите, без скрити такси или автоматизирано влияние върху кредитните рейтинги.

Понастоящем добре функциониращите платежни услуги са жизненоважни и безконтактните заплащания би трябвало да се усилят до прага, позволен от законодателството на Европейски Съюз.

ЕБО поддържа ограниченията, подхванати и препоръчани от националните държавни управления и органи на Европейски Съюз за справяне с неподходящото редовно икономическо влияние на ковид под формата на общи мораториуми.

По-специално, ЕБО разясни, че систематизираните забавяния на заплащанията, адресирани до всички кредитополучатели, не водят до автоматизирана подредба за несъблюдение или възможност за заплащане. Според тях би трябвало да се даде приоритет на самостоятелните оценки за вероятността за заплащане.

ЕБО също акцентира, че при използването на интернационалния счетоводен стандарт по МСФО 9 институциите се чака да разграничават кредитополучателите, чието кредитно положение няма да бъде повлияно доста от актуалната обстановка в дълготраен проект, от тези, които не биха възстановили тяхната платежоспособност. 

Най-накрая ЕБО означи смисъла на подредените платежни услуги през този интервал, предложи потреблението на безконтактни заплащания до 50 евро и насърчи потребителите и търговците да подхващат санитарни ограничения и да прегледат всички благоприятни условия за заплащане.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР