Европейския съвет за научни изследвания - ERC отбелязва със съжаление

...
Европейския съвет за научни изследвания - ERC отбелязва със съжаление
Коментари Харесай

Научният съвет на ЕС е поискал оставката на проф. Ферари за липса на ангажираност

Европейския съвет за научни проучвания - ERC отбелязва със страдание изказването на Мауро Ферари по отношение на оставката му на 7 април и в изказвания показва обстоятелствата на съвета за обстановката.

Съветът изяснява, че в петък, 27 март, всички 19 дейни членове на Научния съвет на ERC поотделно и единомислещо желаят Мауро Ферари да подаде оставка като ръководител на ERC.

Това искане е направено по четири аргументи:

По време на тримесечния си мандат професор Ферари прояви цялостна липса на благодарност към основите на ERC да поддържа науката, проектирана и прилагана от най-хубавите откриватели в Европа. Въпреки че показва поддръжката си за това в обществени изявления, предложенията, които той насочва към Научния съвет, не отразяват тази позиция. Той не разбра подтекста на ERC в границите на Програмата за научни проучвания и нововъведения на Европейски Съюз " Хоризонт 2020 ".

След назначението си, професор Ферари прояви липса на ангажираност с ERC, не съумя да взе участие в доста значими срещи, прекара дълго време в Съединени американски щати и не съумя да отбрани програмата и задачата на ERC при представянето на ERC.

За разлика от това, професор Ферари инициира няколко персонални начинания в границите на Комисията, без да се съветва или да се включи в груповите знания на Научния съвет и вместо това, употребява позицията си за разпространение на личните си хрумвания.

И най-после, професор Ферари взе участие в голям брой външни предприятия, някои университетски и някои търговски, което лиши доста време и старания и и в някои случаи те имаха преимущество пред уговорката му към ERC. Натовареността, обвързвана с тези действия, се оказа несъвместима с мандата на ръководител на Научния съвет.

Съветът добавя, че " след това проф. Ферари подаде оставка на 7 април 2020 година Следователно неговата оставка в действителност последва писмен и единомислещ избор на съмнение. Професор Ферари съобщи, че повода за оставката му е, че Научният съвет не поддържа апела му, ERC да финансира специфична самодейност, фокусирана върху вируса COVID-19. За да се спрем съответно на този въпрос, ние не подкрепихме специфична самодейност, защото това не е наша подготвеност, а на Генерална дирекция " Изследвания и нововъведения " на Комисията, с която сме свързани и която към този момент беше доста дейна в създаването на нови стратегии за поддръжка на това проучване посредством подобаващи канали ".

" ERC не насочва предложения за съответни тематики, защото управителен принцип на ERC е, че нашите откриватели са свободни да следват задачите, които дефинират и да вземат решение какво желаят да работят. Според нас това е решителен метод за генериране на най-хубавата просвета ", разясняват те.

Научният съвет желае да обясни, при положение на подозрение, че безусловно поддържа мнението, че научните проучвания ще обезпечат най-хубавите решения за справяне с пандемиите, като COVID-19.

" Затова съжаляваме за изказванието на проф. Ферари, което в най-хубавия случай е икономично по отношение на истината. Този теоретичен съвет остава отдаден на осъществяването на задачата, за която е основан ERC: поддръжката на новаторските проучвания изпод нагоре. Също по този начин си коства да се означи, че макар пандемията, Изпълнителната организация ERC се бори с възможностите за интензивно култивиране на заявки за нашите грантове, които ще поддържат откривателите в цяла Европа да вършат откритията на бъдещето ", изяснява Европейския съвет за научни проучвания. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР