Европейските сили си обещаха да разплетат мистериозните течове по газопроводите

...
Европейските сили си обещаха да разплетат мистериозните течове по газопроводите
Коментари Харесай

Европа се зарече да разбули мистерията около Северен поток

Европейските сили си дадоха обещание да разплетат мистериозните течове по газопроводите в Балтийско море, които провокираха подозрения за бойкот, написа The National News.

Според Жозе Борел, висшия представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност, става дума за “умишлено деяние ”.

Швеция сподели, че приключването е породено от детонации и не може да изключи „ някаква причина, артист или претекст “ зад хипотетичния бойкот.

Русия, на собствен ред, отхвърли да е забъркана. Тя отхвърля спекулациите, че детонацията е предизвестие от страна на Москва, че може да наруши още повече европейските енергийни доставки.

Датските управляващи осведомиха, че ще са нужни една или две седмици, преди водите да се успокоят задоволително, с цел да се изследва какво се е случило под повърхността. Тръбите са на дълбочина сред 80 и 110 метра.

Експлозията е огромна и затова ще отнеме време, преди да успеем да стигнем там, сподели датският министър на защитата Мортен Бодсков.

Учени в Дания, Швеция и Германия споделиха, че два труса са били регистрирани на сеизмографите в региона, където са открити течовете, което ускорява съмненията за гърмеж, породен от индивида.

Според датско геоложко изследване става дума за сигнали, присъщи за гърмеж, а не за земетресение.

В момента Норвегия е най-големият снабдител на газ за Европа вместо Русия. Властите там обявиха, че ще засилят сигурността към терминалите и сондажните платформи.

Решението е подбудено и от известия за нараснала интензивност на дронове в континенталния шелф на Норвегия.

Местното държавно управление сподели, че има доста признаци за бойкот на Северен поток 1 и 2. На това от Кремъл отвърнаха с думите - „ предвидими и предвидимо глупави “ внушения.

Говорителят на Москва Дмитрий Песков означи, че казусът е и съветски, защото газът е безценен, а сега той излетява във въздуха.

Трите регистрирани теча повдигнаха и опасения за околната среда и сигурността. Природният газ в тръбопроводите се състои най-вече от метан - парников газ, доста пъти по-мощен от CO2.

„ Тези произшествия не са съвпадане и засягат всички ни “, сподели Борел.

“Всяко съзнателно спиране на европейската енергийна инфраструктура е изцяло недопустимо и ще бъде посрещнато със мощен и единен отговор ”, добави той.

НАТО излезе с позиция, която афишира случилото се като акт на бойкот.

Много политици допускат съветска интервенция, като споделят, че сътрудници на Кремъл може да са се пробвали да изплашат пазарите и да провокират безпокойствие в Западна Европа по отношение на енергийните доставки тази зима.

Според немския народен представител и някогашен армейски офицер Родерих Кизеветер е допустимо Русия да се пробва да всее безпокойствие измежду европейците. Това е и сигнал на държавно равнище за опасността от офанзива против сериозна инфраструктура.
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР