Европейските санкции спрямо Русия в областта на изпълнението на обществени

...
Европейските санкции спрямо Русия в областта на изпълнението на обществени
Коментари Харесай

В нарушение на санкциите: IT фирма с руска собственост се оказа предпочитана от български институции

Европейските наказания по отношение на Русия в региона на осъществяването на публични поръчки у нас се нарушават с лекост. Оказва се допустимо компания, съсобственост на съветски жител, да завоюва контракт, макар че в документите категорично е конкретизирано, че няма право да взе участие в поръчката, написа в свое следствие. Фирмата се оказа сътрудник на редица институции у нас, като нито една от тях не приключва договорните си връзки с нея. Нещо повече - в една от процедурите сдружението е получило опция да се поправи. Така в последния вероятен миг компанията е трансферирала собствеността си и към този момент официално дава отговор на наложените от Европейска комисия забрани. 

Това демонстрира инспекция на " Сега " във връзка предоставен от " Информационно обслужване " контракт за доставка на софтуерни лицензи на компания " Софтлайн ". Фирмата извършва сходни поръчки в министерство на образованието, външно министерство и НЗОК. Европейските наказания не разрешават сключването на нови контракти с следени от съветски жители или съветски компании сдружения, като рестриктивните мерки са в действие от 9 април, 2022 година До 10 октомври следваше да се прекратят и всички заварени остарели договори. Как съществуването на наказания се оказва дребна детайлност за институциите у нас и ревизира ли въобще някой претендентите и към този момент подписаните контракти? 

Скандалният контракт на " Информационно обслужване " със " Софтлайн " е подписан в края на септември 2022 година, освен това по процедура на договаряне без съобщение. Поради неналичието на интерес към предишна открита процедура " Информационно обслужване " е решило да предложения непосредствено единствено " Софтлайн ".  В изискванията на поръчката категорично се показва, че компании, нарушаващи условията на глобите в региона на публичните поръчки, не могат да вземат участие. Не е ясно по какъв начин тъкмо е проверявана собствеността и дали компанията е подавала декларация в този дух, само че конкурсната комисия въобще не е разкрила проблем. Така от 30 септември 2022 година " Софтлайн " има контракт с дълготрайност до 2025 година за обезпечаване на Microsoft лицензи за потребностите на Българска телеграфна агенция на стойност 471 950 лева. 

Справка във фирмените регистри демонстрира, че към този миг " Софтлайн “ ЕООД е била 100% благосъстоятелност на „ Софтлайн холдинг ПЛС “. 55,02% от акциите на това сдружение са на собствен ред благосъстоятелност на „ Софтлайн груп инк “ на съветския жител Игор Боровиков. Така Боровиков е лице, което индиректно има над 50% от собствеността в „ Софтлайн “ и попада под рестриктивните мерки за подписване или извършване на контракти в Европейски Съюз. 

Проверката в регистъра на публичните поръчки за други контракти, изпълнявани от „ Софтлайн “, дава още по-любопитни резултати. Оказва се, че компанията има доста по-голям контракт с просветното министерство, също подписан в нарушаване на глобите – абонаментно прилагане на артикули на Microsoft за университетите и научните институти. Договорът е от 19 април 2022 година – подписан е 10 дни след влизането в действие на възбраните в региона на публичните поръчки, продължителността му е до януари 2025 година, а цената – 5,3 млн. без Данък добавена стойност. Дори да приемем, че МОН не е било доста наясно с новите правила около прясното им приемане, ведомството е имало време да разбере в това време и да предприеме следващи ограничения. За настоящи остарели контракти разпоредбите на Европейски Съюз плануват поетапното им преустановяване най-късно до 10 октомври 2022 година

Нищо от това не се е случило, а компанията се поява още веднъж по друга процедура на МОН - оповестена през юли поръчка за поддръжка и ръководство на платформите за отдалечено образование.  
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР