Европейските правителства са изправени пред сериозна дилема, след като Европейската

...
Европейските правителства са изправени пред сериозна дилема, след като Европейската
Коментари Харесай

Брюксел предупреди страните от ЕС, че плащанията на рубли за газ могат да нарушат санкциите

Европейските държавни управления са изправени пред сериозна алтернатива, откакто Европейската комисия съобщи, че настояването на Москва заплащанията за доставките на газ да бъдат конвертирани в рубли рискува да наруши глобите на Европейски Съюз, оповестява Политико.

С декрет, подписан от президента Владимир Путин на 31 март, се вкарва процедура, при която задграничните купувачи на газ от така наречен " недружелюбни страни " - лист, включващ и членове на Европейски Съюз - би трябвало да заплащат в рубли. На процедура купувачите могат да платят в истинската твърда валута, посочена в контракта, само че тези евро или долари се обръщат в рубли преди завършване на заплащането.

Предупреждението от Брюксел е, че тази скица за промяна на валутата може да опонира на глобите, наложени след нахлуването на Путин в Украйна.

 

Това принуждава страните от Европейски Съюз да създадат сложен избор: те могат или да кажат на своите компании, които купуват газ, да откажат да подпишат изискванията на Путин и да се изправят пред вероятно ненадейно прекъсване на доставките на газ, или да рискуват да се опълчват на личните си наказания.

 

Нидерландия и Германия декларират, че фирмите не би трябвало да се преценяват с настояванията на Кремъл. Италия, която е един от водещите купувачи на съветски газ в Европейски Съюз, към момента обмисля оценката на Комисията. Миналата седмица унгарският министър-председател Виктор Орбан съобщи, че е подготвен да заплати в рубли.

Според разбора на Оксфордския институт за енергийни проучвания на схемата на Путин купувачите на газ ще би трябвало да открият две сметки - една в твърда валута и една в рубли - в Газпромбанк. След това те превеждат средства по сметка, деноминирана във валутата на контракта. Газпромбанк ще продаде тази задгранична валута на вътрешния валутен пазар и ще преведе рубли по друга сметка на купувача на газ. След това Газпромбанк ще преведе тези рубли на Газпром.

 

Според предварителната правна оценка, която Европейската комисия показа с посланиците на Европейски Съюз в сряда и с която Политико се срещна, сходна платежна система рискува да наруши глобите, защото дава на Русия надзор върху времето и курса на продан на задгранична валута. Тя също по този начин съобщи, че " Газпромбанк " може да е нарушила глобите за " владеене и ръководство на валута и финансови принадлежности ".

 

 Подобна е гледната точка и в Берлин.

" Съществува експертно мнение, съгласно което тази втора банкова сметка, която би трябвало да бъде открита, би била метод за заобикаляне на глобите ", съобщи пред POLITICO немският министър на климата и стопанската система Роберт Хабек и добави: " Не можем да позволим заобикаляне на глобите през задни малки врати. "

Санкциите на Европейски Съюз имаха за цел да блокират съветската централна банка и да попречат на финансирането на войната от страна на Путин. Искането на Москва за възнаграждение на газа в локална валута е една от множеството ограничения за подсилване на рублата, като да вземем за пример финансов надзор и свръхвисоки лихвени проценти.

  Снимка: Getty
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР